De memel van Rubers

700 soorten planten en dieren in nog geen 24 uur?

Wat een feest is het dit hele jaar. Culemborg 700 is week in week uit reden om activiteiten te ontplooien die je normaal niet doet. En wat een energie en creativiteit zit er toch in de Culemborgers! Ook de Natuur- en Vogelwacht Culemborg (NVWC) kon en wilde niet om dat 700-jarig bestaan heen. Op 8 en 9 juni 2018 werd daarom de 700-soortendag gehouden. 

tekst en foto’s: Kars Veling

Ruim 700 
De bedoeling was om in beeld te brengen hoeveel mooie natuur we hier in de buurt hebben. Van vrijdagavond 18.00 uur tot het einde van de zaterdagmiddag werd het hele werkgebied afgestruind op zoek naar planten en dieren. Dat gebeurde door fanatieke individuen, maar ook in groepsverband waren er tientallen excursies, wandelingen en tellingen. En hoewel 700 als enorm veel klinkt en menigeen vooraf twijfelde of dat wel gehaald zou worden, viel dat uiteindelijk reuze mee. Het weer was dan ook fantastisch en met de vele enthousiastelingen ging het razendsnel. We zaten op zaterdagmiddag 14.00 uur al op die 700. Uiteindelijk stond de teller op 937 soorten en dat allemaal in en rond Culemborg. 

Wat is een memel? 
En bij die vele soorten zaten er honderden waarvan vrijwel niemand ooit gehoord had. Wat te denken van een memel? Wie het weet mag het zeggen! Zelfs op Google kom je niet veel verder dan een plaats in Litouwen, een rivier in Wit-Rusland en een dorpje in Zuid-Afrika. Pas als je de soort intikt op Waarneming.nl zie je dat het om een kever gaat en de foto die erbij staat blijkt van NVWC-er Wim Rubers. En tijdens de 700soortendag werd deze door hem gevonden in de Baarsemwaard. Maar nog heel veel meer obscure soorten passeerden de revue. 

Fantastisch voor scrabble 
Wat te denken van bosandoornbochelwants, eenstipslakkenspoormot, gerimpeld boogsterrenmos, gewone komkommerspin, grijsgroene steenkorst, hennepnetelgoudhaantje, izabelkleurig breeksteeltje, marmergrondel, peer-jeneverbesroest, plakker, Pontokaspische vlokreeft, quaggamossel of roodborsttapuit? Bizarre namen, maar allemaal hier in de buurt gevonden. Dat op zich is al knap, maar ze zijn ook allemaal op naam gebracht. En dat zegt niet alleen iets over hoeveel natuur we hier bij Culemborg hebben, maar ook over hoeveel natuurkennis er aanwezig is. Dat kwam ook omdat twee ecologische adviesbureaus in Culemborg, Waardenburg en Viridis, waar enorm veel kennis aanwezig is, beide hebben meegewerkt aan de 700soortendag.  

Kennis, maar vooral liefde voor de natuur 

Ook onder de bijna 400 leden van de NVWC is er veel kennis aanwezig, maar vooral ook de wil om te leren. Veel mensen houden van planten en dieren en vinden niets mooiers dan op te zoeken met welke soort ze te maken hebben. Tijdens deze 700soortendag is er dan ook erg veel gezocht op internet en gebladerd in de gidsen. En soms was je met twee of drie mensen een kwartier aan het zoeken en keek je wel tien keer naar de foto voordat uiteindelijk het verlossende antwoord kwam en je wist welk diertje je had gefotografeerd. 

En dat was ook de rode draad van dit 700soortenfeest: heerlijk met allemaal enthousiaste natuurliefhebbers 24 uur in de weer met de prachtige Culemborgse natuur. 

 

NVWC 
De Natuur- en Vogelwacht Culemborg (NVWC) zet zich al meer dan 40 jaar in voor natuurstudie, natuurbescherming en voorlichting over de prachtige natuur die we hier bij Culemborg hebben. Ze organiseert

excursies, kampen en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Er is een jeugdgroep die regelmatig op pad gaat in onze omgeving en er zijn werkgroepen die wilgen knotten en nestkasten maken, ophangen en controleren, maar ook die bepaalde soortgroepen aandacht geven zoals vogels, zoogdieren en insecten. Voor meer informatie: www.nv

wc.nl. 

 

Illustraties:
De Memel van Wim Rubers en een compilatie van 6 van de 937 waargenomen soorten