Betuwse Krenkelaar. Niet zomaar een cidertje.

De beste cider van Nederland, die komt natuurlijk uit de Betuwe. Dat is niet zomaar een reclametekst. Bij de eerste ciderwedstrijd van Nederland ging de publieksprijs namelijk naar De Betuwse Krenkelaar. Een puur Betuws product, duurzaam geproduceerd door De Fruitmotor met restappels (krenkelaars) van Betuwse fruitboeren. Zoals Fruitmotor oprichters Henri Holster en Hilde Engels het zeggen: “Het is niet zomaar een cidertje.”

Vlak achter de Lekdijk, in het buitengebied van Culemborg, vind je de Kaasboerderij. Een prachtige kaaswinkel waar je de koeien, die de melk voor de eigengemaakte kaas leveren, gewoon in de stal en wei kunt zien staan. Maar behalve voor kaas kun je bij de Kaasboerderij ook terecht voor allerlei streekgebonden producten. Nadat eigenaresse Ria van Doesburg de alcoholvrije versie ‘Appelsprankel’ proefde, heeft ze de makers meteen gebeld. “Ik wilde dat hier ook verkopen,” vertelt ze, “en het loopt geweldig. Mensen komen er echt voor terug. Het is een ideaal product voor de feestdagen.” Ria merkt dat mensen vaak eerst een klein flesje proberen en vervolgens de grote flessen kopen. Voor zichzelf of om weg te geven. Dat het een echt regionaal product is, met een goed verhaal, maakt het nog aantrekkelijker. 

Goed voor de eigen regio
Want De Krenkelaar heeft niet alleen de beste smaak, het geeft ook een lekker gevoel. De Fruitmotor is een sociale onderneming die de opbrengsten investeert in de regio. Dat gebeurt op allerlei manieren, niet alleen economisch, maar ook door duurzamere fruitteelt te stimuleren. Bijvoorbeeld met bloemrijke akkerranden en bijenhagen. Dat maakt de regio mooier én biedt leefruimte voor bestuivende insecten, zoals de wilde bij. De Fruitmotor “exporteert” dit typisch Betuwse product ook al naar de rest van Nederland èn het buitenland. “We hebben een overeenkomst gesloten met winkelketen Dille & Kamille,” vertelt Hilde. “En die hebben ook winkels in België.” Vandaar dat op de nieuwe etiketten de tekst ook, verplicht, in het Frans staat. Maar cidre de pomme is uiteindelijk net zo lekker. 

Zo ver hoeven wij gelukkig niet, De Betuwse Krenkelaar is ruim op voorraad bij de Kaasboerderij en verschillende andere plekken in onze regio. De Krenkelaar Appelcider en Appelsprankel zijn in Culemborg verkrijgbaar bij Drankenspecialist Van Rooij, Wijn en Verwonderen, de Kaasboerderij, De Witte Schuur, Raafjeshof en in de horeca, zoals bij Andries Eten en Drinken, Lekkers aan de Lek, Zorgboerderij De Witte Schuur, Una Volta. Kijk op www.defruitmotor.nl voor meer informatie.

Krenkelaar is leuk om cadeau te geven, gekoeld te drinken, maar ook om mee te koken. LEK heeft voor jou een recept voor pastinaaksoep met Krenkelaar. Laat de feestdagen maar komen.