Blink: een bijzondere school

Net als op andere basisscholen krijgen kinderen op Blink gewoon taal en rekenen. Maar ’s middags volgen kinderen een workshop die ze zelf mogen kiezen.

Het is donderdagmiddag en er heerst een gezellige sfeer. In elk klaslokaal wordt gewerkt aan een workshop rond Blinkhet thema ‘sprookjes’. Kinderen brouwen toverdrankjes van kruiden en bloemen bij de workshop ‘Natuur’. Bij de workshop ‘Eigen omgeving’ wordt een schatkaart gemaakt. En in één lokaal hangt een prachtige tekening van een drakenkop. Daar leren kinderen hoe je structuur aanbrengt in een tekening.

‘Wat maakt Blink anders dan andere scholen?’, vraag ik aan begeleider Floor Kwakernaak. “Op Blink krijgen kinderen ruimte om te bewegen en om zichzelf te zijn,” vertelt Floor. “We kijken naar de behoefte en talenten van elk kind. En dat kan ook, want de groepen zijn klein. Kinderen vertellen in coachgesprekken wat ze willen leren. En in een paspoort worden de leerdoelen afgevinkt die een kind heeft behaald.”

Workshop Nieuwsbriefreporter
De bel gaat. Zes kinderen komen de klas binnen en gaan om de grote tafel zitten. Zij doen mee aan de workshop ‘Nieuwsbriefreporter’ die Floor gaat leiden. Wat doet een journalist precies? En wat komt erbij kijken als je een krant of nieuwsbrief maakt? De kinderen kijken naar een filmpje en maken samen een woordweb. Daarna bedenken ze wat ze gaan schrijven voor de nieuwsbrief. Pleun interviewt de journalist van LEK Magazine. Daarna mag de journalist Pleun interviewen. “Wat vind jij het leukste aan Blink, Pleun?” Pleun: “Dat je een workshop mag kiezen die je interessant vindt, zoals deze workshop. Want ik vind het leuk om te schrijven over wat er allemaal in de school gebeurt!”

Blink
Jan van Riebeeckstraat 9
4105 BA Culemborg
0345-523698
www.blinkschool.nl