Bolderburen - LEK Magazine 2016
Bolderburen - LEK Magazine 2016

Bolderburen

Als kind moet je in een boom kunnen klimmen

En dat kan bij Bolderburen. Maar er kan nog veel meer! Teveel om op te noemen maar het komt allemaal neer op natuur, spelen, inspiratie, educatie…

Een verhalentuin waarin je je als kind even Pipi voelt. Zien hoe de molenaar van graan meel maakt en hoe er vervolgens weer pannenkoeken van worden gemaakt. Het bijenhotel. De dieren die geaaid en verzorgd kunnen worden. Een restaurant met een uitgebreide lunch en à la carte kaart. Een terras met uitzicht op de natuurtuin. Niet alleen voor kinderen maar ook voor (groot)ouders. Een buitenschoolse opvang. Een locatie voor zakelijke bijeenkomsten… En dat alles rondom het kloppende hart van Bolderburen: de molen Johanna. Een monument dat door de oprichting van Stichting Bolderburen in ere is hersteld.

De vrouw achter Stichting Bolderburen is Francis van Kessel. Zij wist van het gebied rondom de Molen een ontmoetingsplek voor Culemborgers te maken, voor zowel jong als oud. En ze weet als geen ander dat er ondernemers nodig zijn om de Stichting  Bolderburen een toekomst te geven. Die twee ondernemers zijn De Molen – Ons Kindercentrum’ (buitenschoolse opvang), opgericht door Ilonka Pulles-Beke en Restaurant Smøllen dat momenteel gerund wordt door Francis.

Francis is met recht trots op haar restaurant. Inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig restaurant is het niet alleen ‘the place to be’ voor gezinnen en grootouders die met hun (klein)kinderen willen eten maar zowel het restaurant als de oude stal kunnen bijvoorbeeld geboekt worden voor zakelijke bijeenkomsten. “Weer eens wat anders dan vergaderen of een lezing op kantoor!” En het moge duidelijk zijn dat er meer op de kaart staat dan (h)eerlijke pannenkoeken. Een paar gerechten om van te watertanden zijn carpaccio van zalm op zijn Zweeds, in de oven bereide Noorse zalm met huid, canneloni uit de oven, gevuld met gebakken shitaké, en een huisgemaakte tiramisu. En wat dacht je van spareribs (eventueel ook af te halen).

Bolderburen - LEK Magazine 2016
Bolderburen – LEK Magazine 2016

Ook de BSO, met een plek waar kinderen, volwassene en bedrijven kunnen leren en ervaren, heeft er door de jaren heen steeds meer functies bijgekregen. Naast buitenschoolse kinderopvang vinden er regelmatig bedrijfsuitjes, workshops en rondleidingen plaats. Educatie is een belangrijk onderdeel geworden van de BSO.

Maar trekpleister is en blijft natuurlijk de natuurtuin. Want waar in onze stad kun je lekker ravotten, wroeten in de aarde, je voor even Pippi wanen op het grote schip dat je naar de andere kant van de wereld voert, van graan meel maken…, “We willen niet alleen dat een kind zich kind kan voelen maar we willen inspireren en leren.” Leuk hoor, dieren aaien, maar hoe moet je ze eigenlijk verzorgen? En lekker hoor, pannenkoeken, maar hoe wordt meel gemaakt?

Met de natuurtuin en de molen Johanna is het plaatje compleet. “Alles vult elkaar aan. Bij zowel het restaurant als de kinderopvang draait alles om duurzaamheid, ecologie, fairtrade, biologisch eten en educatie.”

Bolderburen
Prijssestraat 1
4105 LE Culemborg
0345 523 487
www.bolderburen.net