Buren toen theater

Buren Toen Theater

`Hier verder alles goed´

Om de drie jaar voert het BurenToenTheater een openlucht theaterproductie op. Dit jaar is dat de voorstelling `Hier verder alles goed´. Mark Hofman, voorzitter van Stichting BurenToenTheater, vertelt wat er zoal bij komt kijken, voordat de voorstellingen gespeeld kunnen worden.

Tekst: Eric Jansen
Foto’s: Donald Schalk

Cees Hoogtijling en Mark Hofman, betrokken inwoners van Buren, kwamen in 2008 met de eerste ideeën om de pittoreske stad en diens rijke geschiedenis te gebruiken voor het maken van een openluchttheater-productie. Er volgden in 2010 en 2013 succesvolle voorstellingen, gespeeld door het opgerichte ‘BurenToenTheater´. In het brainstormen over de volgende voorstelling was iedereen het er snel over eens dat die zich diende af te spelen in het nabije verleden en rondom de 300 jaar oude molen `Prins van Oranje´, in het centrum van Buren.

Terug in de tijd: 1952
Schrijver Fred Eggink sprak met mensen die in Nederlands-Indië gevochten hadden en deed archiefonderzoek

Spelers in kleding op de spellocatie tijdens de doorloop
Spelers in kleding op de spellocatie tijdens de doorloop

naar het leven in Buren in de jaren ´50. Zo schreef Eggink het op ware feiten gebaseerde script voor de voorstelling ‘Hier verder alles goed’. Marjon Dobbe componeerde de melodieën bij Egginks liedteksten. De voorstelling  draait om een jonge man die in het Buren van 1952 als gedesillusioneerd soldaat terugkeert uit Nederlands Indië, na de politionele acties daar te hebben meegemaakt.

“De molen is de hoofdrolspeler in dit stuk”

Draaiende tribune
Een enthousiaste Hofman: “De molen is de hoofdrolspeler in dit stuk. De ruimte er om heen is echter te klein voor alle spelers en publiek. Zo ontstond het idee een draaiende tribune te gebruiken, zodat er in het achterliggende weiland ook gespeeld kan worden, terwijl het publiek blijft zitten. Zo’n tribune vonden we bij een Duits bedrijf. Om de tribune op goede hoogte ten opzichte van de molen te krijgen is de grond opgehoogd met 2000 kubieke meter zand en zijn een aantal bomen tijdelijk verplaatst”. Het bijzondere van deze constructie is dat het publiek de Burense scenes ziet spelen bij de molen en de Indische scenes gespeeld worden in het weiland.

In goede banen
Om zo´n grote productie in goede banen te leiden, werd er naast het bestuurlijk team een creatief team gevormd. Het bestuur hield zich o.a. bezig met het verkrijgen van financiën bij fondsen en sponsors, aanvragen van vergunningen, PR, de logistiek en veiligheid tijdens de voorstellingen. Met een budget van 125.000 euro kon het creatieve team een mooie productie te gaan maken, waarin ook gemusiceerd en gezongen wordt. Via sponsoren zijn bijvoorbeeld oldtimers beschikbaar gesteld en worden alle spelers in jaren ´50 kleding gestoken.

Aangeslagen
Een zwaar moment voor alle betrokkenen ontstond in januari 2016. Hofman: “Een zeer betrokken acteur overleed onverwacht. We hebben toen serieus overwogen om de productie te stoppen, iedereen was zwaar aangeslagen. Uiteindelijk zijn we doorgegaan en heeft het de groep sterker gemaakt”. Sinds september 2015 repeteert productieleider/ regisseur Gerard Evers met maar liefst 125 acteurs, onder wie een aantal muzikanten. Zij zullen uiteindelijk 6 voorstellingen spelen bij de molen die -als je er in de buurt komt- de Burense geschiedenis volop ademt.

BurenToenTheater is te zien van 13 t/m 17 september. Meer informatie op www.burentoentheater.nl