De Maak Coöperatie - LEK Magazine 2016

De Coöperatie van Makers

Functionele kunst maken ze. Meubels van hout en metaal, op maat. Maar nooit zomaar een tafel, een kast of keuken, er is altijd iets bijzonders mee.

Kunst en Ambacht
De Coöperatie van Makers zijn Michel Brands, Arjan van Eeden, René Groenewold en Norine Maniran. Ze zitten aan de donkerbruine doorloopkoffie als ik ze ontmoet in de Stadswerkplaats

De Coöperatie van Makers – LEK Magazine 2016

aan de Dahliastraat. Net zoals zij in het gesprek elkaar aanvullen, sluiten hun disciplines naadloos op elkaar aan. Michel is de architect. “Ontwerpen is voor mij het integreren van de functionaliteit in de vorm”. Hij laat een 3D-print zien. “Zoals hier: Het vraagt veel denkwerk om van een boekenkast en een trap een geheel te maken”. De maten zijn totaal anders, het is niet de bedoeling dat het een kast wordt voor alleen heel kleine boeken, of een trap met enorme treden.  Voor Arjan zat de uitdaging erin het geheel mooi te laten passen onder de kap met een ophanging aan de muur die je niet ziet.”Zo’n opdracht daagt ons echt uit want het moet niet alleen functioneel zijn, maar ook mooi.” vult houtspecialist René aan. Norine past de dagbesteding in. “Iedereen komt bij ons tot zijn recht: de makers, de opdrachtgevers en de jongens van de Stadswerkplaats. ”

Maatwerk
Het aller mooiste van het project vinden zij allemaal de uitdrukking op het gezicht van de klant als het klaar is. ‘Iets bedenken is makkelijk’, vertelt Michel, ‘maar als het er staat zoals ik het heb bedacht, kan ik heel blij worden. Ik moet dan echt afscheid nemen van het project en het loslaten. Ik zou zelfs af en toe nog wel even langs willen gaan.’

De Coöperatie van Makers staat voor Maken Meedoen & Delen. Cliënten uit de dagbesteding en stagiaires krijgen de ruimte om hun talenten te ontwikkelen tijdens de uitvoering van de inrichtingsprojecten.

michelbrands.nl
houtateliernerf.nl
madebyvaneeden.nl
stadswerkplaats-culemborg.nl

 

tekst: Susanne Binnekade