Wereldwinkel Culemborg

De fairtrade schatkamer

Verkoopt u ook olifanten? Een doodnormale vraag in de Wereldwinkel. Want dit is een plek waar je onverwachte geschenken vindt.

Het eigenwijze pand op Het Jach maakt nieuwsgierig. Langs de ramen staan de planken vol objecten – als een schatkamer. Binnen is het goed snuffelen met een gratis kopje fairtrade koffie en fijne muziek. Je vindt er handgemaakte Nepalese sjaals, Tunesisch aardewerk, Filipijnse meubels… “Er zit zoveel levenskracht in wat we hier verkopen”, vertelt Theo Slagboom. Hij is de enthousiaste voorzitter van Stichting Wereldwinkel Culemborg. “Ik ben supertrots! Alles wordt gerund door vrijwilligers en samen staan we voor een duurzame en eerlijke samenleving. Onze winst geven we aan een goed doel.”

Goed gevoel
Het verhaal erachter, daar draait het om. Want het is toch eigenlijk gek om iets cadeau te geven, waarvan je geen idee hebt waar het vandaan komt? De Wereldwinkel verkoopt artikelen zònder nare bijsmaak: alles is fairtrade of duurzaam. Nieuwe producten worden bovendien ontwikkeld samen met de importeurs en trendwatchers. Hip dus: veel accessoires die niet misstaan in een trendy woonmagazine. Theo: “Neem nou dit kleurrijke tafeltje, van bamboe en gerecycled materiaal. Een unieke eyecatcher met een verhaal. Daar krijg je toch meteen een goed gevoel van?”

Lekker pittig
Gek genoeg lijkt de Wereldwinkel voor sommigen niet goed vindbaar. Theo popelt dan ook om de winkel beter zichtbaar te maken. “Elkaar bewuste cadeaus geven – dat willen we graag aan meer mensen meegeven, zeker ook de jongeren.” Juist door het brede assortiment kun je hier voor alle leeftijden iets leuks of iets lekkers vinden. De Dopper waterflessen en Tony’s chocola zijn de best-sellers. En Theo’s favoriet uit de fairfood hoek? “De hennep thee – lekker pittig!”

Geluk
Elke twee weken worden nieuwe schatten uitgestald. En altijd iets speciaals voor thema’s zoals Moederdag, maar ook lokale feesten – zoals Culemborg 700. In maart staat daarom het geluksgetal 7 centraal en kun je in de winkel bijzondere gelukbrengers vinden.

Wereldwinkel Culemborg
Het Jach 34, Culemborg
0345 514 550
culemborg.wereldwinkel.nl