MondPlusZorg-LEK

De neus is in dit geval een handig meetinstrument

Iedereen wil vrijuit kunnen praten, lachen en zoenen. Slechte adem is een spelbreker en het kan je razend onzeker maken. Bij jezelf ruik je het niet, maar als je het bij een ander merkt, dan weet je hoe onaangenaam het is.

Mondgeur is een vervelend probleem. Mensen proberen het te verstoppen met een hand voor de mond of met kauwgom. Karin Leendertse en Sylvia Talma zijn mondhygiënist en zien het regelmatig in hun praktijk. “Iemand die er last van heeft, heeft vaak al van alles geprobeerd. Bij de drogist kun je allerlei middeltjes krijgen, maar die camoufleren de geur alleen, of werken tijdelijk.” Slechte adem komt bijna altijd door bacteriën in je mond. Boosdoeners zijn bacteriën op de tong of tussen tanden en kiezen. Het goede nieuws is: er kan heel goed iets aan gedaan worden.

Eerst zeker weten
“Het eerste wat wij doen als iemand bij ons komt vanwege mondgeur is vaststellen of het wel echt zo is.” Het komt nog wel eens voor dat iemand denkt een slechte adem te hebben, maar dat dat helemaal niet zo is. “Er is een ademtest, maar de handigste methode is nog altijd: ruiken met onze neus,” lacht Sylvia. Zij zijn wel wat gewend, en snappen heel goed dat mensen niet makkelijk praten over hun mogelijk slechte adem. “Wij zijn een soort vertrouwenspersoon en kunnen heel eerlijk zijn omdat wij ook een oplossing hebben,” legt Karin uit. Als eenmaal duidelijk is waar de mondgeur veroorzakende bacteriën zitten, kunnen zij deze op de juiste manier verwijderen en het tandvlees weer gezond maken.

Van je mondgeur af
Sylvia en Karin nemen de tijd voor een behandeling. “Wij zorgen dat je je op je gemak voelt. Bij ons krijg je altijd dezelfde behandelaar, want als je elkaar beter kent, geeft dat rust. Wij maken de mond heel goed schoon en geven instructies voor thuis. Een verwijzing is niet nodig en er is geen wachtlijst. Vaak ben je na één behandeling al van je mondgeur af.”

MondPlusZorg
Koopmansgildeplein 18, Culemborg
0345 – 473 609 ook tijdens avonduren
mondpluszorg.nl