De plek: De Turkse Moskee

We zijn allemaal reizigers van deze aarde
De moskee gaat over samen zijn en samen doen

Het eerste dat opvalt aan Ali Ifshan Saybas is de vriendelijke twinkeling in zijn ogen. Zijn kleine postuur en warme handdruk maken dat je je meteen welkom voelt. Trots draagt de erevoorzitter van de Turkse moskee de dasspeld van de Islamitische Stichting Nederland, met daarop zowel de Turkse als de Nederlandse vlag. De regen maakt de dag een beetje triest, maar de deur van de moskee staat vanmorgen uitnodigend open.

tekst: Erwin Fisser

Actief in de eigen omgeving
Toen de moskee werd gebouwd waren er protesten, maar daar hoor je weinig meer van. Uit een blik in het gastenboek kun je opmaken dat de Culemborgse samenleving het gebouw heeft omarmd. Loftuitingen van omwonenden, dankwoorden van scholen, meermalen kom je de woorden ‘een verrijking voor Culemborg’ tegen. Het gebouw is ook echt een Culemborgs product. “Aannemer Van Arnhem heeft de moskee gebouwd” vertelt Ali, “De keuken komt van Middelkoop, de grote oven van Brenkman.” Zijn visie, en die van het nieuwe jonge bestuur, is dat je als moskee actief moet zijn in het gebied waar je je bevindt.

De toekomst is van de kinderen
De moskee is niet enkel een gebedshuis. Het gaat over samen zijn en samen dingen doen. Dat gaat verder dan het geloof: “Je moet altijd respect hebben voor andersdenkenden.” En de moskee is een belangrijke plek voor de kinderen van de leden. Er worden taallessen Engels gegeven, er zijn bijlesklasjes waarvoor wordt samengewerkt met KWC en Lek en Linge. En Ali helpt als dat nodig is met het vinden van stageplekken. Bij een excursie van De Kikkers, een middenbouwklas van basisschool t Praathuis, mogen de kinderen eerst rondrennen door de moskee. Eerst spelen, dan praten. Ali Saybas en Meryem Duran-Atar, voorzitter van de Turkse Vrouwen Vereniging, kijken tevreden toe. Zo zien ze het graag, de moskee is er voor de toekomst en de toekomst behoort kinderen toe.

Als moskee moet je actief zijn in het gebied waar je je bevindt.

Een half uur vrijdaggebed
Wat veel mensen niet weten is dat de moskee al meer dan een kwart eeuw op vrijwel exact dezelfde plek zit. Vroeger in een oude schuur, maar sinds een paar jaar in het nieuwe, ruime gebouw. Helemaal zelf betaalt door de 80 leden, na vele jaren sparen. Gelukkig is er weinig werkloosheid onder de Turkse gemeenschap die zo’n 23 kleine bedrijfjes telt. De imam houdt er ook rekening mee met het vrijdaggebed. Dat moet in een half uur klaar zijn, de werknemers moeten daarna weer terug naar hun werkgever.

De wereld is van niemand
Rekening houden met de omgeving waar je zit en rekening houden met elkaar, Ali Saybas komt er in ons gesprek meerdere keren op terug. Het is een Turkse Moskee, maar wel 15 verschillende nationaliteiten komen er voor het gebed. Daarom doen ze actief mee met de 4 & 5 mei vieringen, zijn ze open op monumentendag en helpen ze asielzoekers met meubilair en kleding. Zoals Ali het zegt als we naar buiten lopen “De wereld is van niemand, wij zijn allemaal reizigers van deze aarde.”

Zelf de moskee bezoeken? De Turkse Moskee is open tijdens de Landelijke Monumentendag. Een bezoek op afspraak is ook altijd mogelijk, buiten gebedstijden om. Contactgegevens via www.lek-magazine.nl