KWC Lek Magazine 2 - 2016

De sporters van het KWC

Mens sana in corpore sano*

Sport helpt schoolprestaties verbeteren. Het is een fysieke uitlaatklep, die beweeglijke kinderen helpt concentreren. Maar sport geeft ook ontspanning en het brengt leerlingen en docenten op een andere manier met elkaar in contact.

“Wij kiezen niet voor de collectieve ambitie, iedere leerling mag er zijn”

Iedere leerling mag er zijn
“Wij geven onze leerlingen kansen en dagen ze uit, ” vertelt Joke Hengeveld, rector van het Koningin Wilhelmina College (KWC) tijdens ons gesprek,  “Je mag natuurlijk presteren, maar je leert ook om goed met elkaar om te gaan”. Sport past heel goed in deze filosofie. Je ziet het ook terug in de kansklassen waar leerlingen vakken kunnen volgen op een hoger niveau. Dat is belangrijk op het KWC: “Wij kiezen niet voor de collectieve ambitie, iedere leerling mag er zijn “.

Een workshop Haka
Extra sport op het KWC zit in veel keuze-uren, sporttoernooien buiten schooltijd, een sportklas in de onderbouw en het examenvak BSM (bewegen, sport & maatschappij), een soort toegepaste sportkunde. Op 14 september organiseren deze leerlingen de KWC Sportzomer 2016 voor zo’n 150 Culemborgse basisschoolleerlingen. Op die dag staat onder andere een workshop Haka, een ceremoniële dans van de Maori, op het programma.
Waarderen de leerlingen dat wel, die aandacht voor sport? Tijdens de fotoshoot hoor ik een leerling zeggen, “Meneer, ik ga BSM wel missen in de vakantie.” Daar kun je als docent toch alleen maar van dromen?

Van Chinees tot TV maken
Wat als je niet zo goed bent in sport? “Dat maakt niet uit”, vertelt sportdocent Carla Salden, “plezier is het allerbelangrijkste. En met het keuze-uur kun je ook andere talenten ontwikkelen”. Vanaf de tweede klas kun je kiezen uit extra vakken van Chinees, tot TV maken en van fotografie tot een scheikunde lab. Je kunt werken aan een gezonde geest én aan een gezond lichaam.

*Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Benieuwd hoe die haka eruit zag? Kijk vanaf 15 september op www.lek-magazine.nl voor een video.

KWC Lek Magazine 2 - 2016

Koningin Wilhelmina College
Beethovenlaan 1
4102 BM Culemborg
0345-639050
www.kwc-culemborg.nl