Natuurspeeltuin De Tuinpiraat

Had ik maar laarzen aan. Mijn stevige wandelschoenen zijn doorweekt en zitten helemaal onder de klei. “We zien hier steeds minder nette schoenen”, vertelt Loes van Loenen, een van de Tuinpiraten. Ik snap de hint.

tekst: Susanne Binnekade

Op  het eerste gezicht lijkt het een normaal bos, totdat je beter kijkt. Een kronkelende beek en bruggetjes om naar de overkant te lopen, heuvels om van af te glijden, bomen om in te klimmen en boomstammetjes om op te zitten. De Tuinpiraat is een natuurspeeltuin in het bos bij de Zandput, vlakbij de oprit naar de A2. Ik ontmoet vrijwilligers Michiel Kok en Loes van Loenen.

Acht jaar geleden raakte Michiel Kok geïnspireerd door de Speeldernis in Rotterdam. Zoiets wilde hij ook, een natuurspeeltuin in Culemborg. Een plek waar kinderen op een verantwoorde manier in de natuur kunnen spelen. “Vroeger was dat heel normaal: je liep de straat uit, zo het bos in of naar een veldje. Nu is dat allemaal veel lastiger,” vertelt hij. “Ik vind het erg als ik zie dat er een cursus ‘vallen voor kinderen’ wordt gegeven in een sporthal. Er is niks mis als een kind uit een boom valt. Er liggen genoeg bladeren, je valt zacht.”

Mispelboom en Fladderiep
Michiel vindt het belangrijk dat kinderen een plek hebben waar ze echt in de natuur kunnen spelen, en er ook iets mee mogen doen. Als je wilt dat kinderen in de toekomst zorg dragen voor de natuur, dan moeten ze er ook iets mee hebben. Daarom ging hij samen met de gemeente op zoek naar een geschikte plek. Een goede natuurspeeltuin heeft drie ingrediënten: klimbomen, reliëf en ruige begroeiing met zand en water. Deze plek heeft dat allemaal. Samen met Staatsbosbeheer en Loonbedrijf Den Hartog zijn ze aan de slag gegaan om het bos speelklaar te maken. Gevaarlijke bomen zijn weggehaald of ongevaarlijk gemaakt en er zijn aantrekkelijke waterpartijen aangelegd waardoor de kinderen wegblijven bij het diepe water van de Zandput. Staatsbosbeheer heeft afgelopen december ruim 300 bomen en struiken gebracht om het terrein mee te laten begroeien.  “Uiteraard alleen inheemse soorten”, vertelt Michiel, “Rode Kornoelje, Hazelaar, Wilde Kardinaalsmuts, Mispelboom, Zomereik, Vuilboom, Zwarte Vlier, Fladderiep en Steeliep”.

Een vuurtje is altijd een belangrijke trekker
De natuurspeeltuin wordt door steeds meer mensen gevonden. Het terrein is vrij toegankelijk en ook veel naschoolse opvang maakt er graag gebruik van. De Tuinpiraat organiseert een paar keer per jaar een natuurspeeldag waar kinderen aan een touw aan een boom kunnen slingeren, hutten bouwen,  broodjes bakken boven een vuurtje of een speurtocht doen over het terrein. “Het is een andere manier van spelen”, schetst Loes. Kinderen ontdekken zelf en als ze iets eng vinden dan doen ze het niet, of heel voorzichtig. Soms vallen ze, huilen ze even en dan proberen ze het later toch weer. Ook voor ouders valt er nog veel te ontdekken. Het wordt steeds gewoner om een kleedje mee te nemen en een wijntje te drinken terwijl de kinderen spelen.

“De aanleg van het terrein is heel creatief gegaan, er is geen paaltje uitgezet.”

Het wordt wel steeds meer werk om het terrein te onderhouden. Dat gaat nu nog net, want Michiel komt met zijn zorgbedrijf voor groenonderhoud door mensen met psychische problematiek  regelmatig snoeien en op ‘doe-dagen’ kan iedereen die dat leuk vindt komen klussen in het bos. Dan wordt er bijvoorbeeld een waterpomp geplaatst, of de brandnetels worden gesnoeid. Maar het moet niet te netjes worden, het blijft een bos en geen park. De brandnetels worden alleen daar weggehaald, waar ze echt in de weg staan.

Verlanglijstje
Zijn er nog wensen? “Oh ja, wij willen hier graag nog een plek met vlindervriendelijke planten en bloemen waar vlinders en andere insecten op afkomen. Wij hebben Staatsbosbeheergevraagd ons te helpen met het zaaien”. “Kom,” zegt Loes, “we lopen nog even het Oogjespad”. Loes’ dochter gaat voorop  en dan komen we in een echt mysterieus stukje bos dat wel wat weg heeft van het bos uit The Force Awakens, de Star Wars film, maar misschien draaft mijn fantasie nu wat door. Oogjes op de bomen wijzen de weg en zo loop je om de heuvel heen weer terug naar de open plek. Ik ben verkocht.

De Tuinpiraat is een natuurspeeltuin voor kinderen van 3 – 12 jaar
Natuurgebied De Zandput, ingang: Rietveldseweg tussen 27-29
www.facebook.com/deTuinpiraat/