D66 Culemborg

Duurzaamheid is geen doel, het is vanzelfsprekend

Opgegroeid in de bossen, met de natuur aan de achterdeur, heeft Rinske van Noortwijk altijd al een verantwoordelijkheid voor de aarde gevoeld. Na haar studie milieukunde startte ze een organisatie voor mensen met duurzame projecten en sociale ondernemingen. Collin Stolwijk had geen jongensdroom om de politiek in te gaan. Hij is opgeleid tot civiel techneut en leverde middels vrijwilligerswerk een bijdrage aan zijn leefomgeving. En van het één kwam het ander. Ze praten vol energie en overtuigingskracht over hoe je op een ondernemende manier kan streven naar duurzaamheid. Maar als je dat wilt, wat doe je dan toch in vredesnaam in de lokale politiek?

Rinske lacht hardop als ze die vraag hoort. “Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik het in het begin ook echt heel lastig vond,” bekent ze. “Ik wist niet wat ik met het systeem aan moest.” Na vier jaar raadslid staat ze voor de komende gemeenteraadsverkiezingen weer op de kieslijst voor D66. Ze wil ook echt verder in de raad. “Ik heb nu het gevoel dat ik de weg heb gevonden. Daardoor kan ik effectiever zijn.” “Rinske heeft haar eigen manier gevonden,” vult Collin Stolwijk, de lokale lijsttrekker en huidige wethouder, aan. “En je hebt de politiek uiteindelijk wel nodig als je dingen wil bereiken voor de stad.”

Paddenstoelen kweken op koffiedrab
Het woord ‘duurzaamheid’ gebruikt Rinske zelf niet graag. De meeste mensen hebben er geen boodschap aan. Liever praat ze over de initiatieven die ze ondersteunt met haar bedrijf Greenwish en de lokale initiatieven die ze in Culemborg ziet. “Daar is duurzaamheid geen doel, maar een vanzelfsprekendheid.” Als voorbeeld noemen Rinske en Collin stadsboerderij Caetshage, de energie coöperatie Vrijstad Energie en de ondernemers in de Spoorzone. Daar wordt geëxperimenteerd met paddenstoelen kweken op koffiedrab en er zit Brood Leeft, dat een inspiratie is voor bakkers in de regio. En de Coöperatie van Makers, die in de catalogus van Gispen wordt opgenomen. “Daar zie je ook de rol van de politiek,” vertelt Collin. “We zorgen dat dit soort ontwikkelingen ruimte krijgen. Omdat ze op verschillende manieren bijdragen aan de stad.”

Buitenlands slib in ons natuurgebied? Dat vind ik echt belachelijk

Omzien naar elkaar
Duurzaamheid gaat ook over hoe we met elkaar samenleven en naar elkaar omzien. Sociale duurzaamheid heet dat, of ‘meedoen naar vermogen’ zoals Collin het noemt. “Zorgen dat mensen volwaardig en gelijkwaardig kunnen meedoen.” Rinske: “In Culemborg wonen bijvoorbeeld meer dan 90 culturen. Hoe zou het zijn als er meer ontmoeting was, meer kennis van elkaar? Dat vraagt om een sterke overheid. Niet eentje die alles zelf doet, maar een die ziet waar ‘mogelijk maken’, bijsturen of opvangen nodig is. Een gemeente met een groot, sociaal hart.”

Landelijke partij
Goed, als je dingen wil veranderen dan is de lokale politiek misschien niet zo’n vreemde keuze. Maar waarom dan bij een landelijke partij? Volgens Rinske heeft dat zeker voor een stad als Culemborg voordelen. “Neem nu bijvoorbeeld de Redichemse Waard, dat is een heel groot vraagstuk voor een kleine gemeente. Waarom mag er buitenlands slib worden gedumpt in ons natuurgebied? Dat vind ik echt belachelijk. Binnen onze partij praten we nu op nationaal niveau mee om dit te stoppen.” Onlangs zijn ze met een Culemborgse delegatie naar Den Haag gegaan, en hebben ze gesproken over energiebesparing en onderwijsvernieuwing. “We helpen elkaar om effectiever te zijn”.

Als lokale politicus krijg je natuurlijk wel het één en ander te verduren. Iedereen heeft ineens een mening over je. Je kan je dan ook afvragen: waar doe je het allemaal voor? Collin: “Ik wil gewoon bijdragen aan mijn leefomgeving, het elke dag een beetje beter maken. Destijds met vrijwilligerswerk, nu als bestuurder.” Rinske vindt het een lastige vraag. “Ik wil me simpelweg inzetten voor Culemborg, voor mensen met goede ideeën, voor meer groen, meer zorg voor onze omgeving. En de politiek dichterbij mensen brengen. Ik denk dat het kan.”

culemborg.d66.nl
Twitter: @RinskePolitiek  en  @CollinStolwijk