Een feestjaar waar we nog lang plezier van hebben

Culemborg heeft een jaar lang gevierd dat het 700 jaar stadsrechten heeft. Concerten op de markt, buurtfeesten, pubquizzen, festivals, toneelvoorstellingen, tentoonstellingen, sportmanifestaties, en echt nog veel meer. Het meeste is al achter de rug. Wat houden we over aan het jubileumjaar behalve een stapel boeken en veel goede herinneringen? LEK vraagt het een aantal van de nauw betrokken organisatoren.  

Multicultureel festival in zicht
Wat Martin Heerschop, projectcoördinator van Culemborg 700, betreft, heeft het feestjaar een heel positief effect gehad op het contact tussen verschillende groepen mensen. Er zijn echt verbindingen ontstaan die er voorheen niet waren. Zo is er afgelopen jaar voor het eerst een Pasar op de Markt gekomen. “Tijdens Culemborg 700 bleek een gezamenlijk festival met alle bevolkingsgroepen er nog niet in te zitten, omdat de beoogde datum midden in de ramadan viel. Het plan is nu om, met de Turkse, Marokkaanse en Molukse gemeenschap en ook de groeiende groep Syriërs, volgend jaar een echt multicultureel festival op te zetten.” 

Verenigingen verenigd
Maar ook verenigingen en organisaties weten elkaar nu beter te vinden. Bijvoorbeeld de muziekverenigingen Pieter Aafjes en Concordia. Zij organiseerden afgelopen juni samen het Midzomernachtfestival op de Markt en dat gaat nu ook een vervolg krijgen. Peter Brouwer, die als schakel tussen gemeente en Culemborg 700 bestuur fungeert, ziet die verbindingen ook: “Voor de organisatie van de Sportverenigingen-dag hebben we met alle clubs aan tafel gezeten. Sommigen wisten niet eens van het bestaan van de ander af. Nu ze elkaar kennen, kunnen ze veel meer samen gaan doen.” De dansscholen doen dat nu al. Ze geven samen uitvoeringen, het zijn niet allemaal eilandjes meer.  

Veteranen en Papklok Run
Door Culemborg 700 ontstonden ook geheel nieuwe evenementen: de Veteranen-dag en de Papklokmarathon. “Meer dan een doorslaand succes,” noemt Fred Voordouw, namens Statina betrokken bij Culemborg 700, de marathon. Boven verwachting veel deelnemers liepen of renden mee met de funrun rondom de binnenstad. Fred is al bezig om een vervolg te organiseren in de herfst van 2019. “Als iedereen weer meedoet, dan komt er wat mij betreft ieder jaar een Papklok Light Run, sportief en fun, want het moet vooral laagdrempelig zijn.” Bart van Gelderen, bestuurslid van Culemborg 700,  is zelf veteraan en hij had al langer de wens om een Veteranendag in Culemborg te organiseren. Zeventig veteranen kwamen er op af: van een 90-jarige Indiëganger tot een jonge vrouw die met een Patriot eenheid in Turkije gelegerd is geweest. Het lokale karakter maakt het extra bijzonder. “Dat geeft een speciale band en we weten elkaar nu te vinden. De burgemeester heeft al gevraagd om volgend jaar en in 2020, 75 jaar na de bevrijding, weer zo’n dag te organiseren.” Bart kijkt er nu al naar uit.  

700 gezichten
Elk Welzijn kijkt ook tevreden terug op een heel leuk jaar. “We hebben 8 mooie feestjes in de buurt georganiseerd met een link tussen de buurt en zorg & welzijn. Het heeft de band binnen de sector onderling versterkt, vertelt Annerieke van der Vegt, directeur van ElkWelzijn. Met het project ‘700 gezichten van zorg en welzijn’ hebben zij ook echt een gezicht kunnen geven aan de zorgsector. De tentoonstelling met de 700 portretten van Culemborgers die zich inzetten voor een ander is nog tot eind maart op verschillende plekken in de stad te zien. 

Heilige huisjes
Yvonne Jacobs wordt ook wel de ‘wandelende encyclopedie’ van de Culemborgse geschiedenis genoemd. Zij heeft meegewerkt aan meerdere uitgaven en aan de tijdslijn die bij de wandelroute Heilige Huisjes hoort. “Een hoogtepunt voor mijzelf is de bundel met gedichten die leerlingen van het KWC hebben gemaakt voor het project Kunst in de Kerk.” Heilige Huisjes krijgt een vervolg, daar is Yvonne ook blij om. De kerken langs de wandelroute zijn enthousiast over de contacten die er nu zijn. Het afgelopen jaar hebben ze elkaars geschiedenis leren kennen. Er ligt nu een plan om over twee jaar weer zoiets op te zetten maar dan met het onderwerp ‘toekomst’.   

Afterparty’s
Kortom: als de Culemborg 700 feesttaart op is, is het geen kwestie van achteruithangen en uitbuiken. De vrolijke mascotteleeuw LuWa, ontworpen door Lek & Linge leerlinge Victoria Srapyan, zwaait het feestjaar uit. Nagenieten, dat kunnen we zeker, maar vooral ook de vibe vasthouden. “Iedereen zal het nu op eigen initiatief moeten doen,” zegt Peter Brouwer. Nu het jubileumjaar voorbij is, is er namelijk geen Culemborg 700 bestuur meer om de contacten te blijven onderhouden en uit tte bouwen. Maar Culemborgers zijn een energiek volkje – en we zullen de komende jaren nog vele ‘after-party’s’ zien. Zet de nieuwe jaarlijkse evenementen maar alvast in je agenda!  

Kijk op culemborg700.nl voor locaties en data van tentoonstellingen vanaf december 2018.