Van der Wal Leerdam

Een stuk Culemborg in Leerdam

Het klinkt een beetje gek, maar als je wil beleven hoe het er op dit moment voor staat met Culemborg als meubelstad, dan moet je eigenlijk even naar Leerdam. Want bij meubelbedrijf Van der Wal vind je de top van wat Nederland op het gebied van meubels te bieden heeft en daar horen ook veel regionale merken bij.

Als je binnenkomt in de hoge, lichte hal met de brede trap valt het vooral op hoeveel rust de winkel uitstraalt. Van der Wal LeerdamZelfs vandaag, toch een bewolkte dag, geven de hoge ramen veel daglicht. De zithoek naast de ingang, van Culemborgse fabrikant Havee, ziet er al meteen uitnodigend uit. Maar van der Wal heeft nog veel meer Culemborgse en regionale merken in de winkel, Gelderland en Cartell en ook de klassiekers van Gispen, al worden deze eigenlijk niet meer in Culemborg gemaakt. “Het is een bewuste keuze,” vertelt directeur Mark Timmer. “We hebben een hoop meegemaakt met de leveranciers in onze regio. Pieken en dalen. We zijn het stadium van ‘klant’ nu wel voorbij, we zijn nu echt partners.”  

 

Stevige wortels 

Inmiddels zijn in Culemborg alleen nog de echte kwaliteitsmerken over, waar ze ook nog echt zelf produceren. “Bij Havee hebben ze zelfs nog een timmerafdeling!” lacht Mark, “En dat merk je echt.” Hij loopt naar een fauteuil, kantelt deze en laat de onderkant zien. “Moet je eens kijken hoe dat is gemaakt, dat gaat niet kapot en als er iets met de bekleding gebeurt, dan kunnen we het gewoon voor je herstofferen.”  

We kiezen bewust voor regionale merken  

Van der Wal is misschien wel de oudste handelaar in Culemborgs meubilair, het voormalige familiebedrijf bestaat al sinds 1860. “We zijn stevig geworteld in de regio en dat merk je wel in de gesprekken die we met klanten hebben.” Klanten komen vaak uit de buurt en ze kennen de bedrijven, kennen soms ook de mensen die daar werken en het meubel nog echt zelf gemaakt hebben. Regelmatig gaat een bank of fauteuil vanuit Culemborg, via Leerdam weer terug naar Culemborg. Want Culemborgers weten tegenwoordig Van der Wal gelukkig ook echt te vinden. Vroeger kwam je daar als Culemborger niet, dan ging je zelf naar de fabriek in de veronderstelling dat het daar goedkoper was.   

 

Geen verkoopmachine 

Mensen gaan nog steeds vaak op zoek naar een specifiek merk, zoals Mark het zegt: “In wezen is de bank al verkocht, maar is het nog de vraag wáár de bank wordt aangeschaft.” En daar richten hij en zijn team zich dan ook op. “Er werken hier alleen maar mensen die het vak echt mooi vinden,” zegt hij. “Ze adviseren in een ontspannen sfeer.” Er moet natuurlijk verdiend worden, maar niet ten koste van alles. Als een meubel bijvoorbeeld niet verkoopt, dan moet het de winkel uit, maar er wordt dan wel met de leverancier besproken wat er mis mee is. En zo komen er uiteindelijk alleen maar betere meubels voor terug. “Van der Wal is geen verkoopmachine, we gaan voor gestage groei. Met trots, enthousiasme en stevig geworteld in de eigen regio.”  

 

Van der Wal Interieurs
Techniekweg 8, Leerdam 
ma t/m za
vanderwalinterieurs.nl
0345-630 459