Teun Bikker - Wijnboer in Culemborg
Een wijnmaker? In Culemborg? Nooit van gehoord

Een wijnmaker? In Culemborg? Nooit van gehoord

Wijn leent zich voor meest romantische, meeslepende verhalen. Maar misschien heeft dat iets met de Fransen te maken. Want onze eigen streekwijnboer, Teun Bikker, is de nuchterheid zelve. Hij zit zeker geen dagen weg te zwijmelen tussen zijn Dornfelder, Pinotin en andere druiven. Er is wel een bankje, maar zitten doet hij er weinig, “Het is ook gewoon werk”.

Al tegen de 20 jaar maakt Teun wijn in Wijngaard De Teunishof. Althans; daar groeien de druiven. Acht verschillende soorten maar liefst, “Dan hebben mensen wat te proeven.”. Het wijnmaken zelf gebeurt bij de woning van Teun zelf. Op de Wijngaard zijn mensen welkom om een kijkje te komen nemen. Maar om van de druiven wijn te maken, dat is een hygiënisch werkje waar hij liever niemand bij heeft. Je krijgt al snel de verkeerde gistcellen bij de druif, of er knapt iets waardoor je vliegjes krijgt en de boel verrot.

Het is best veel werk, zeker in de zomer. Teun is er duidelijk over, “Mensen met een vaste baan of kinderen kunnen er beter niet aan beginnen zeg ik altijd”. Maar met vakantie kan hij nog wel. In de voorzomer als er een vriend op de druiven let. In de herfst niet, dan is het aanpoten. En het mooiste is het eerste weekend van september, bij de jaarlijkse proeverij. Iedereen is welkom en Teun doet zijn best om dat overal te laten weten, “Maar toch zijn er elk jaar weer mensen die zeggen ‘een wijnmaker in Culemborg? Daar had ik nog nooit van gehoord.’ ” Santé!