Zorgcentra Betuwe

Elke klus is leuk als de mensen gezellig meedoen

Jannie Kool is een klant van het Team van de Buurt in Culemborg. “Ik hoorde er via Facebook van,” vertelt ze.  “Ik heb MS en kan wel wat, maar niet alles. ” Voor haar kwam dit werkervaringsproject voor leerlingen als geroepen.

Eén keer per maand komen Franco (18) en Tom (17) bij Jannie thuis om haar ramen te wassen. Zorgcentra BetuweJannie kan dit zelf niet meer en de thuishulp doet dit werk niet. “De jongens wassen alle ramen, van binnen en van buiten en zijn in een uurtje klaar. Ik ben hier enorm mee  geholpen,” vertelt ze. “Daar zit nog een klein vlekje op het raam,” grapt Jannie. Franco lacht: “Elke klus is leuk als de mensen gezellig meedoen.” Hij weet al wat hij na school wil doen; dan wil hij dagjes uit organiseren bij zorgcentrum Beatrix van waaruit het team elke dag vertrekt voor de klussen.

Hulpvragen
Het Team van de Buurt is een samenwerking tussen  Zorgcentra De Betuwe en ROC Rivor.  Kwetsbare mensen uit Culemborg kunnen het team om hulp kunnen vragen bij een klus. Dat kan van alles zijn: het uitlaten van de hond of iets schilderen in huis, maar ook onkruid wieden of dozen inpakken voor een verhuizing. Voor een kleine bijdrage komen de leerlingen de klus klaren van maximaal 2 uur per keer.

Vakmensen van de toekomst
Soms is het eenmalig, maar meestal komen de leerlingen regelmatig bij mensen thuis. “Er ontstaat vaak een klik tussen de leerling en de klant. Ze zijn allemaal gek met ze,” vertelt begeleidster Tamara Vincent van Zorgcentra De Betuwe. Marja Verrips coördineert het project en vult aan: “Het is echt een win-win voor iedereen:  de mensen zijn geholpen met de klus, en leveren meteen een grote bijdrage aan de ontwikkeling van deze jonge mensen in de maatschappij. Sommige leerlingen zijn in de klas best onverschillig, maar hier zijn ze enorm gemotiveerd. Je ziet ze echt groeien, en dat is onbetaalbaar.”

Team van de Buurt
Een project van ROC Rivor en Zorgcentra De Betuwe
0800-7733444 (gratis)
Facebook: @teamvandebuurtCulemborg