Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stolpersteine wandeling

28 april 2019 @ 14:00

Op zondag 28 april verzorgen de leden van de Stichting Stadsgidsen Culemborg een “Stolpersteinewandeling”. Deze wandeling voert onder meer langs een aantal “Struikelstenen” in de binnenstad. Daarbij vertellen de rondleiders over de plekken waar de leden van de Joodse gemeenschap leefden, werkten en samen kwamen. De gidsen organiseren deze tocht om de Stolpersteine onder de aandacht van iedereen te brengen en vanwege de herdenking van de Tweede Wereldoorlog elk jaar begin mei.

De tocht begint om 14:00 uur. vanaf het voorplein van Het Weeshuis, Herenstraat 29 en duurt ruim 1 uur. Deelname kost € 2,00 per persoon. Deze kunt u contant en liefst gepast betalen aan de gids. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan per e-mail (stadsgidsculemborg@gmail.com). Vermeld uw naam en telefoonnummer en het aantal personen waarmee u komt. Dit kan tot uiterlijk zaterdag 27 april 12:00 uur. Wij bevestigen uw e-mail. Telefonisch aanmelden is ook mogelijk. Dit kan vrijdag 26 april a.s. van 19:00 tot 21:00 uur en zaterdag 27 april van 13:00 tot 15:00 uur via 06-18486912. Er is plaats voor maximaal 40 deelnemers.

Het idee van de Stolpersteine komt van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Hij plaatst in verschillende steden deze stenen ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Een Stolperstein (struikelsteen) is een messing gedenksteen van 10 bij 10 cm. Het is niet de bedoeling, dat je er echt over struikelt, maar wel, dat je je buigt met je hoofd en met je hart en om de steen te lezen. Door te “buigen” bewijs je eerbied aan de overledene die daar gewoond heeft.

In 2012 zijn op diverse plekken in onze stad Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan de gedode Joodse inwoners van onze stad. Een jaar later werden nog eens zes stenen geplaatst ter herinnering aan een aantal inwoners van Culemborg die vanwege hun politieke overtuiging of om hun verzetsdaden door de Duitsers zijn gedood. Ook werd een steen gelegd voor de voormalige synagoge.

 

 

 

Gegevens

Datum:
28 april 2019
Tijd:
14:00

Organisator

Stadsgidsen Culemborg
Site:
https://stadsgidsenculemborg.weebly.com/

Locatie

Elisabeth Weeshuis Museum
Herenstraat 29
Culemborg,
Telefoon:
0345-513912
Site:
www.weeshuismuseum.nl