Galadiner voor thuis

Voor de geluksvogels waren er twee galadiners in Het Huis van de Stad en Laurent Schandrin kookte de sterren van de hemel. LEK kreeg van hem het recept van een van zijn lekkerste gerechten. Nu kan iedereen thuis zijn eigen galadiner organiseren.    

Choucroute aux poissons 

Voor 4 personen: 
1,2 kg zuurkool – 3 uien – 3 knoflooktenen – 10 gr jeneverbessen – 5 gr komijn – 1/2 laurier – 1 takje tijm – zout en peper – 20 cl droge witte wijn – 70 gram ganzenvet. 
400 g gerookte heilbot – 400 g zalmfilet – 400 g kabeljauw – 300 g mosselen. 
 
Voor de saus: 400gr boter – 4 sjalotten gesneden – 15cl witte wijn azijn  – 10cl witte wijn – 15cl ongezoete slagroom. 
 
Doe het ganzenvet in de pan, en fruit hierin de gehakte uien en de gehakte teentjes knoflook zonder te laten kleuren. Doe de laurier, jeneverbessen, komijn en tijm in een klein doekje en bindt dit dicht. Doe dit vervolgens in de pan. Als de uien en knoflook gefruit zijn, voeg je de zuurkool toe, die je eerder twee keer hebt gewassen in warm water. Knijp het water uit de zuurkool tussen de palmen van je handen. Giet twee glazen droge witte wijn en twee glazen water in de pan, twee tot drie snufjes grof zout, en vijf tot zes rondjes pepermolen. Laat sudderen met de deksel op de pan gedurende ongeveer anderhalf uur.  

Vis: Doe de stukken gerookte heilbot in koude melk en laat dit 10 minuten sudderen. Doe een beetje boter op de bodem van een ovenschaal, voeg de gehakte sjalotjes, een glas droge witte wijn en een glas water toe. Plaats de overige vis in de ovenschaal, voeg zout en peper toe. Bedek met aluminiumfolie, zet de schaal in een hete oven van circa 160 graden (zonder te koken) gedurende ongeveer 8 minuten. Haal dan de schaal uit de oven, draai voorzichtig de stukjes om, en laat in de oven staan (oven staat uit) ​​tot het moment van serveren. 
 
Saus: Doe in een steelpannetje gehakte sjalotten, de azijn en witte wijn. Breng aan de kook. Als het mengsel volledig is ingedroogd, voeg je de slagroom toe. Laat het 2 minuten koken, zet het vuur lager. Voeg de boter in kleine stukjes toe. Roer met een garde totdat de boter volledig is gesmolten. Voeg zout en peper toe. Zeef de saus. Schenk de saus over de visstukjes. 
 
Serveren: Serveer de zuurkool op hete borden. Leg de vis op de hete zuurkool. Voeg de mosselen toe. Schenk de saus over de vis en leg een takje dille op de vis