Agora KWC

Geen lessen, geen boeken, wel een diploma

Hans van Heesewijk zit al 43 jaar in het onderwijs. En al die tijd zet hij zich in om kinderen het maximale uit hun potentieel te halen. Het Agora-onderwijs is niet door hem bedacht, maar hij heeft het wel naar het KWC in Culemborg gehaald. Als tweede school in Nederland bieden ze dat aan, een prachtig experiment waar de school, de ouders en vooral de leerlingen alle vertrouwen in hebben.

Dit stuk gaat helemaal niet over Hans. Het gaat over de 55 kinderen die dit schooljaar met het Agora-onderwijs zijn begonnen. Er zijn geen lessen en geen docenten. De leerlingen krijgen coaches en die coaches helpen de kinderen bij hun leerproces. De kinderen leren doordat ze challenges aangaan. Dat zijn een soort projecten waarbij ze allerlei onderwerpen op heel veel manieren onderzoeken. Alle kennis die nodig is om bijvoorbeeld het een landelijk examen te kunnen halen krijgen ze op een manier die aansluit bij hun eigen interesses. 

Vooral veel vertrouwen hebben in je kind 
“Wat voor kinderen zijn geschikt voor Agora?” vraag ik. Hans kijkt geprikkeld op: “Vraag je ook wel eens welke kinderen geschikt zijn voor regulier onderwijs?” Ik probeer het op een andere manier “wat voor ouders zijn geschikt voor Agora-onderwijs?” Hans denkt even na. “Ik denk dat Agora-ouders heel bewust bezig zijn met de ontwikkeling van hun kind. En vooral veel vertrouwen in ze hebben.” Dat onderlinge vertrouwen heeft een positief effect op de groep. Ondanks de leeftijds- en niveauverschillen hangt er een ontspannen sfeer. Men accepteert elkaar en dat maakt dat er geen noodzaak is voor een pikorde met bijhorende spanningen. 

We hebben gewoon geen tijd om te pauzeren!
Ik spreek een paar van de leerlingen aan. Waarom hebben ze voor Agora gekozen? Niemand noemt dan dat het fijn is dat er geen boeken, lessen, leraren of huiswerk is. Het gaat wel over de vrijheid en vertrouwen die ze krijgen om op hun eigen manier te leren. En om te leren plannen. Gemotiveerd zijn ze in ieder geval wel. Al voordat de zoemer aangeeft dat de pauze is afgelopen komen de leerlingen alweer binnen, “We hebben gewoon geen tijd om te pauzeren!” lacht één van de coaches. Het maakt duidelijk hoe deze kinderen het naar hun zin hebben. “Gisteren moesten we de laatste kinderen er echt uitzetten anders zitten ze er ’s avonds nog.” Een mooiere aanbeveling kan je als school niet krijgen. 

 

Meer weten over Agora? 
13 november 2018 algemene informatie  KWC voor ouders van leerlingen groep 8
29 november 2018 speciale informatieavond over KWC-Agora voor ouders en leerlingen
14 februari 2019 speciale informatieavond over KWC-Agora voor ouders en leerlingen
www.kwc-culemborg.nl
agora@kwc-culemborg.nl