Gispen: een eeuw duurzame innovatie

Weinig zullen bij het woord innovatie denken aan ‘meubilair’. Toch is dat hetgeen waar één van de meest innovatieve bedrijven uit onze regio actief in is. En dat al een eeuw lang. Want Gispen bestaat deze maand honderd jaar. We spraken Robbert de Jonge, Projectleider, over hoe  Gispen bezig is  met circulaire economie.

Tekst: Erwin Fisser

Gefeliciteerd met jullie honderdjarig bestaan. Wat merk je van die historie als je hier werkt?
R: Wat heel mooi is, is wanneer je met een project bezig bent voor een klant en er dan oud meubilair terugkomt, wat we gaan ombouwen. Er is altijd wel iemand in de fabriek die dan iets zegt als, “Oh, die heb ik destijds nog gemaakt met mijn vader.”

Mensen werken hier dus ook lang?
R: Jazeker, gemiddeld zo’n twintig jaar. Dat is ook belangrijk omdat je op die manier veel kennis en kunde in huis houdt.

Jullie maken niet alleen nieuwe meubels, maar bouwen ook veel meubilair om. Dat vraagt nogal wat?
R: Ja, we hebben vakkundige, creatieve mensen, die ook een beetje ‘out of the box’ kunnen denken. Ook al is dat een verschrikkelijke uitdrukking. Wij geloven in de circulaire economie en daar heb je dat echt voor nodig.

Circulaire economie, is dat een hippe naam voor recyclen?
R: Nee, het is wel wat anders. Circulaire economie houdt in dat je met je klant samen kijkt naar wat ze al aan meubilair hebben. En dan kijk je wat je daarvan nog kunt gebruiken als grondstoffen voor iets nieuws. Wij houden al onze producten in een administratie in beeld zodat we elk onderdeel ook in de toekomst nog voor een andere functie kunnen gebruiken.

Is Gispen ingesprongen op de duurzaamheidstrend?
R: Vanaf het allereerste begin heeft Gispen anders gewerkt dan de meeste anderen. Niet alles vastlassen maar onderdelen demontabel houden. Zodat wanneer er een pootje kapot was, je niet alles hoefde te vervangen. Op een circulaire manier naar producten kijken zit dus echt in onze genen.

Kun je een concreet voorbeeld geven?
R: Nou, je ziet dat door de digitalisering er steeds meer hoge archiefkasten overblijven bij bedrijven. Dus die hoge kasten worden voor ons grondstoffen. Een makkelijke manier van opknappen is ze opnieuw lakken. Maar we maken er ook nieuwe zitmeubels van, of garderobes. En  door het flexwerken is er groeiende behoefte  aan lockers.

Toch hergebruiken dus?
R: Wat echt anders is, is dat we alle onderdelen volgen door ze te voorzien van een barcode. Zo houden ze een economische waarde. Dat is een enorme klus waarmee we echt voorop lopen, want ook door de overheid is hier nog niets voor geregeld. We staan nog maar aan het prille begin van de circulaire economie.