Weeshuis - het geheim van de tafel

Het geheim van de tafel

Wie schilderde de bijzondere Memorietafel van Elisabeth van Culemborg met haar twee opeenvolgende echtgenoten? En welke betekenis gaat erachter schuil? Bezoek de tentoonstelling Het geheim van de tafel in het Elisabeth Weeshuis Museum en ontrafel de geheimen die dit prachtige kunstwerk verbergt.

Na een uitgebreide restauratie hangt het opgefriste 16e eeuwse schilderij weer op zijn vertrouwde plek in het museum. Margot Leerink, die de tentoonstelling samenstelde, deed onderzoek naar het kunstwerk. Enthousiast vertelt ze: “Het meest bijzondere dat we ontdekten, is dat het kunstwerk mogelijk gemaakt is in de Utrechtse werkplaats van Jan van Scorel. Met een infraroodcamera werden onder de verflagen schetsen zichtbaar gemaakt die erg op zijn handschrift lijken. Daarnaast zijn zowel Elisabeth als haar echtgenoten afgebeeld als 31-jarigen, en staan er geen religieuze beeltenissen op het schilderij, wat in die tijd wel gebruikelijk was.”

Vanaf 3 oktober kan iedereen de tentoonstelling Het geheim van de tafel in het museum bekijken en kun je tijdens het bezoek de tekentechniek waarmee de portretten gemaakt zijn zelf oefenen.

Elisabeth Weeshuis Museum
Herenstraat 29 Culemborg
Open van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
www.weeshuismuseum.nl