VR Kasteel Culemborg

Het kasteel weer bezoeken

Het is één van de grootste schatten van Culemborg, maar je hebt veel fantasie nodig om je voor te kunnen stellen hoe het ooit moet zijn geweest, Kasteel de Cuylenburght. Je kan er nog steeds overheen lopen, de fundering ligt er nog, maar erin… dat gaat niet meer. En dat is jammer, want een kasteel kunnen zien is één ding, een kasteel in kunnen is nog eens iets anders. En deRealiseerders vinden het tijd voor iets anders.

Een goede VR-ervaring herinner je je als iets wat je echt hebt meegemaakt.

In eerste instantie is het misschien wel wat opvallend dat een communicatiebureau een kasteel bouwt. Totdat je je realiseert dat dit kasteel niet wordt herbouwd met stenen, maar met bits. Niet fysiek maar virtueel dus. Realiseerder Erwin: “Er is de afgelopen jaren heel veel aan Virtual Reality (VR) onderzocht. Één van de belangrijkste conclusies is dat een film iets is wat je hebt gezien en VR is iets wat je hebt beleefd. Als je het goed uitvoert, is een bezoek aan het VR kasteel net zo waardevol als een bezoek aan overeind gebleven stenen kasteel.”

Samenwerking is onmisbaar
Op sommige manier is het misschien zelfs nog waardevoller. “We willen aan de VR ook educatie toevoegen,” vertelt Realiseerder Susanne, “zodat bezoekers ook echt iets kunnen leren van een bezoek aan ons kasteel. “ Dat maakt het belangrijk dat het kasteel zo historisch correct mogelijk is. De samenwerking met de Stichting Kasteeltuin, de Voet van Oudheusden en de gemeente is dan ook onmisbaar.

Het is niet bedoeling van deRealiseerders om het kasteel, zodra deze af is, zelf te gaan exploiteren. Realiseerder Jord: “We willen het kasteel graag overdragen aan de stad. Zodat alle inwoners en toeristen weer kunnen beleven hoe onze stad ooit is ontstaan.”

Meer informatie over het VR kasteel
Contact? mail naar post@derealiseerders.nl