Brood Leeft

Recept: Brood Leeft

Natuurdesem Pompoenbrood

Brood Leeft is de natuurbakkerij van Peter Voshol. Brood is zoveel meer dan het eindproduct dat je in de winkel ziet liggen, vertelt hij, er gaat een heel proces aan vooraf. Een natuurbrood bak je niet in anderhalf uur, zoals dat met fabrieksbrood kan gaan. Het begint al met goede ingrediënten.  Meel laat hij malen bij Molen Johanna van graan dat hij bij biologische boeren uit Gelderland haalt. Spelt, tarwe, emmer en rogge gebruikt hij voor zijn broden, en zuurdesem.Brood Leeft  En dan kneden, rusten, voelen en heel goed kijken. Zo bepaalt Peter steeds het juiste moment voor de volgende fase en maakt hij het brood precies zoals dat het lekkerst is: met een compacte structuur en een goede bite.

Ingrediënten
– 500g Biologisch Tarwebloem, bijvoorbeeld bloem van Molen de Johanna, Bolderburen.
– 100g pompoenpuree, naast smaak geeft dit een heerlijke luchtigheid aan je brood.
– 8g zeezout
– 100g desem cultuur; je kunt online vinden hoe je zoiets kunt maken. Je mag ook een desemcultuur bij Brood Leeft komen halen.
– 270-300g koud water, de hoeveelheid is afhankelijk van je bloem en hoe nat je puree is.
– Pompoen- en zonnebloempitten

Breng in een mengkom alle ingrediënten samen tot een handzaam beetje plakkerig deeg. Doe dit zo kort mogelijk en ga niet kneden. Dek het hierna af (liefst plastic zak) en laat 10 minuten rusten. Dan 1 minuut kort kneden, rekken en vouwen eigenlijk. Herhaal dit nog 2 keer. Daarna overnacht (ongeveer 16 uur) laten rijzen bij kamertemperatuur. Stort het deeg op een werkblad, rek het uit en vouw het dan tot de maat van een ingevette kilo bakblik. Rol je deeg door de pompoen en zonnebloempitten en leg deze dan in het blik met de vouw aan de onderkant. Dek het geheel weer af en laat het nog ongeveer 1 uur narijzen. Ondertussen de oven voorverwarmen op 220°C (heteluchtoven 200°C). Brood even insnijden en dan bak je het in ongeveer 35-40 minuten.

Desem is te vervangen door bakkersgist. Dan 5g verse gist of een half theelepeltje droge gist. De rijstijd is hier korter,  tot 4-5 uur. De rest blijft hetzelfde.

Mocht je wat tips willen en oefenen kom dan een workshop doen in de bakkerij. Desembroden maken en bakken in een houtgestookte oven.

Brood Leeft
Verkrijgbaar bij Naturijn en op de zaterdagmarkt
Of online te bestellen
06-20489080
www.broodleeft.nl