Het sociale hoort er ook bij

Het is vrijdagmiddag, de schemering valt al. Nu de zon verdwijnt voel je echt de herfst en is het prettig de warmte in te lopen. Jan van Zanten is samen met zijn vrouw druk in gesprek met een paar vrienden aan de bar. Zoon Bastiaan loopt al pratend voorbij, schudt snel een hand en excuseert zich dat hij nog even met een klant bezig is. Jan’s kleinzoon komt met een vriendje uit het kantoor gelopen, op zoek naar de hond. Die ligt tevreden op een kleed vlakbij Jan’s schoondochter.  

Bradaal is zo’n familiebedrijf waar verhalen over geschreven worden. Meer dan veertig jaar geleden nam Jan de levensmiddelenwinkel van zijn vader over, maar dat leverde eigenlijk niet genoeg op. Hij ging er meubeltjes bij verkopen. “De eerste veertien dagen verkocht ik zoveel dat ik drie maanden te eten had,” vertelt Jan. Maar het bleef hard, en veel, werken. Bastiaan herinnert zich dat hij als kind wel eens klanten in de winkel aan huis kreeg, terwijl zijn beide ouders op een andere locatie aan het werk waren. “Dan hield ik die klanten bezig met een kopje koffie, terwijl ik mijn ouders belde om terug te komen.” Hij heeft er mooie herinneringen aan.  

Een klacht goed oplossen is beter dan aan een nieuwe klant iets verkopen

Eigenwijs en zonder gemopper 
Tegenwoordig is Bastiaan eigenaar. Jan probeert het een beetje los te laten. Maar beide mannen zijn eigenwijs en dat botst wel eens. “Als we op een beurs zijn loopt hij door waar ik stil blijf staan,” lacht Jan, “en omgekeerd.” De collectie verandert zo op een natuurlijke manier steeds meer naar de ideeën van Bastiaan. Over de gewenste kwaliteit en de service zijn ze het wel altijd eens. Ook een krukje van een paar euro wordt jaren later zonder gemopper gerepareerd. “Een klacht goed oplossen is beter dan aan een nieuwe klant iets verkopen,” vindt Jan. Bastiaan knikt, “Wij hebben natuurlijk het geluk dat wij het meeste zelf kunnen maken.”  

Bastiaan gaat overeind zitten. “Eet je een patatje mee?” vraagt hij, “we gaan zo voor iedereen wat halen.” Het tekent de sfeer. Hard werken? Natuurlijk. Maar het sociale hoort er ook bij. 

Bradaal wonen & slapen 
Rolweg 1 Culemborg 
open van ma t/m za 
bradaal.nl