vlinderfabriek

Hier kan ik tenminste mezelf zijn

De wereld van de Vlinderfabriek
Hoe doe je als er ineens een leeuw binnenkomt? En stel dat je verdwaald bent in de jungle? “Als je toneelspeelt kun je alles,” vertelt theaterdocent Claudette aan de kring kinderen, “want het is toch net alsof.” Maar het mag dan niet echt zijn, de kinderen gaan er wel volledig in op.

‘Ik vind eigenlijk alles wel leuk.’
We kijken mee met een toneelles van docentes Sylke en Claudette. Drie jongens zitten achter elkaar aan op de grote theatervloer. “Ik heb vorige week een casting gedaan!”, roept een meisje. Een jongetje stelt zich met een Italiaans accent aan me voor als ‘Mario’, een zelfbedacht typetje. Wat ze het leukst vinden aan toneelspelen kunnen ze niet goed onder woorden brengen, “Ik vind alles eigenlijk wel leuk.”

De spelers oefenen met emoties van blij springen tot bang wegduiken.”

Vrolijke concentratie
“Oké, we gaan beginnen!” roept Sylke dan. De vrolijke chaos verandert in niet minder vrolijke concentratie. De spelers oefenen met emoties van blij springen tot bang wegduiken. “Heel goed! Kunnen jullie het nu ook richting het publiek?” Na het nadoen volgt het uitbeelden. “Jullie staan te wachten op het vliegveld,” zegt Sylke. De kinderen kijken ongeduldig op denkbeeldige horloges. Met het vliegtuig storten ze neer in de jungle, het wordt een avontuur! Ze sjouwen met koffers en waarschuwen elkaar voor krokodillen.

‘We moeten ook nog een selfie!’
Met elke nieuwe verhaallijn merk je hoe de kinderen steeds meer het verhaal in eigen hand nemen. Er zit iemand vast in een boomhut! “Help!” roept ze. “Pak een ladder,” roept een jongetje. “Er is geen ladder,” zegt het meisje naast hem. Het volgende jongetje : “We moeten takken zoeken!” Niets is fout, dat merken de spelers zelf ook. “We moeten nog een selfie!” wordt er geroepen.

Bij het ophalen vertelt een moeder me waarom haar zoon zo graag bij de Vlinderfabriek komt; “Hij is best druk, maar hier bloeit hij helemaal op. Laatst zei hij, met toneel kan ik tenminste mezelf zijn.”

De Vlinderfabriek
Theaterprojecten op maat & cursussen voor kinderen en jongeren die willen leren spelen, acteren en fantaseren. Samenspel en jezelf mogen zijn spelen de hoofdrol.
Sylke van de Calseijde
0345-508090
www.vlinderfabriek.nl