IngeKnoope-JijenIk

Met opstellingen laat je kwartjes vallen. Maar wat is het?

“Het is heel lastig om uit te leggen wat wij doen bij een opstelling, maar het wérkt.” Machteld is enthousiast: “Ik liep zelf tegen patronen aan en had vaak nare dromen. Die heb ik nu niet meer, dat is echt een opluchting.”

Tijdens een opstelling brengt iemand een vraag in. Die kan heel persoonlijk zijn: een probleem in een relatie, moeilijkheden met je kind, of over eenzaamheid of angst. Maar het kan ook over je werk gaan of een maatschappelijke kwestie zijn. Met echte mensen een opstelling van de situatie maken, geeft inzichten.

Mensen hebben van nature een gevoel over wat waar is
Als vraagsteller plaats je de andere aanwezigen, de representanten, in een opstelling. Iedere representant vertegenwoordigt een aspect van de vraag. Inge Knoope van Ik & Jij begeleidt, zorgt voor een veilige sfeer en geeft duiding.  Ze ziet hoe alles samenhangt en wat er nodig is. Als vraagsteller word je zo waarnemer van je eigen situatie en ervaar je wat er gebeurt als er dingen gaan schuiven. Wat er is en wat je ervan vindt, haal je met een opstelling uit elkaar. Dat helpt je verder en zegt tegelijk iets over wat je te leren hebt. Er wordt niet geoordeeld en het is geen therapie. Mensen komen uit interesse; het gaat om je ontwikkeling.

Veel vragen zijn universeel

Veel mensen worstelen met dezelfde thema’s, Inge-Knoope LEKdat maakt een bijeenkomst voor de representanten minstens zo interessant. “Het geeft voldoening om bij te kunnen dragen en tegelijkertijd leer ik heel veel over mijzelf,” vertelt Marli. “Het gaat voorbij aan je verstand,” zegt Alexander, “het is geen analyse maar een gevoel.” Rob: “Mensen denken soms dat opstellingen heel vaag zijn, maar het gaat om heel concrete dingen. Een opstelling geeft snel inzichten.” “Mij gaat het om de wijsheid van de groep,” zegt Inge “mensen hebben van nature een gevoel over wat waar is.”

De groep is een soort duiventil. Je hoort er als deelnemer bij en tegelijkertijd ben je volledig vrij om te komen en gaan wanneer je wilt.

Wil je een keer meedoen als representant? Wil je een vraag inbrengen? Je bent van harte welkom. Mail: Inge@knoope.nl

Ik & Jij Opstellingen
Elke 2e dinsdagavond in de Gelderlandfabriek
ikenjijopstellingen.nl 
Inge@knoope.nl