Pasar Culemborg

Ik ga mijn kleinkinderen wel vertellen over hun roots

De meeste Culemborgers kunnen zich niet meer herinneren dat we ooit een stad waren zonder Molukse gemeenschap. Al meer dan vijftig jaar maken zij deel uit van de Culemborgse geschiedenis en hebben zijn mede bepaald hoe onze stad er nu uitziet en aanvoelt. Je kan best Culemborger en Molukker tegelijk zijn, “we zijn een volk dat binnen een volk woont”.

Molukkers hebben Whatsapp helemaal niet nodig. Tony Souhuwat lacht: “Als er hier iets gebeurt dan is dat binnen vijf minuten toch wel aan de andere kant van de stad.” De Molukse gemeenschap is hecht. Binnen Culemborg en ook daar buiten. “Culemborg heeft een groot cultureel erfgoed,” Vertelt Ben Souhuwat,”maar ik ga mijn kleinkinderen wel vertellen over hun roots. Over hoe we hier terecht zijn gekomen.” Uit de verhalen van vroeger merk je dat Tony en Ben echte Culemborgers zijn. Over geintjes die ze uithaalden met collega’s bij het CB, of hoe ze na het zaalvoetballen biertjes dronken in café Diks.

De Molukse gezinnen kwamen in 1965 in Culemborg wonen. Vanuit de barakkenkampen waar ze daarvoor hadden gewoond. Verspreid over Nederland maar veelal in kleine kamers zonder verwarming en vaak zonder stromend water. Hier kwamen ze ineens terecht in een echte woonwijk, “Elke ochtend pakten we warm water omdat dat kon.” Herinnert Tony zich.

Pasar Culemborg 700
Tony en Ben maken deel uit van de werkgroep die de “Pasar Culemborg 700” organiseert. Een multiculturele markt waar alle Culemborgers welkom zijn. Met kraampjes, een podium en een cultureel en educatief programma. Op deze manier willen ze een andere, kleurrijke kant van Culemborg laten zien. “Het jubileumjaar staat in het teken van verbinding,” vertelt Ben, “Dat moet van twee kanten komen.”

De pasar Culemborg 700 vindt plaats op zaterdag 19 mei op de Markt in Culemborg
Heb je een leuk idee voor de Pasar Culemborg 700? Meld je aan: malukuculemborg@gmail.com