Culemborg 700

In het jubileumjaar zetten we de bloemetjes buiten

Op 6 december 2018 is het 700 jaar geleden dat Culemborg stadsrechten kreeg. Burgemeester Gerdo van Grootheest en Willem van den Bos, voorzitter van de stichting Culemborg 700, vertellen over de festiviteiten waarmee dit jubileum een jaar lang gevierd wordt.
Willem van den Bos is sinds 2016 actief voor de stichting: “Het programma van het jubileumjaar rust op vijf pijlers: onderwijs, sport, cultuur, zorg & welzijn en historie & religie. Bij elke pijler hoort een aantal festiviteiten, van de papklokkenmarathon tot kerkenpad, van buurtfeesten tot tentoonstellingen en van speurtochten tot het bevrijdingsconcert dat Pieter Aafjes en Concordia voor het eerst in de geschiedenis samen geven.”

We vieren het verleden
“Dit moment willen we gebruiken om het verleden te vieren en om stil te staan bij de vraag wat voor stad we willen zijn,” zegt burgemeester Van Grootheest. “Natuurlijk gaan we de bloemetjes buiten zetten maar we moeten deze mijlpaal ook aangrijpen om naar de toekomst te kijken. Het is in Culemborg niet altijd vanzelfsprekend dat de verschillende bevolkingsgroepen die hier wonen elkaar opzoeken. Daarom wil ik juist in 2018 op zoek naar verbinding. Ik wil tegen alle Culemborgers zeggen: gooi de bescheidenheid van je af en zet onze stad in de etalage. We kunnen supertrots zijn op al het talent dat we hier hebben.”

Ruimte voor nieuwe ideeën
“Het programma wordt niet van bovenaf opgelegd,” benadrukt Willem van den Bos. “We hebben verenigingen, scholen en inwoners uitgedaagd activiteiten te bedenken en er is ook nu nog ruimte voor nieuwe ideeën.” De burgemeester vult aan: “We hebben ons doel bereikt als iedere Culemborger iets van zijn gading heeft gevonden en zich betrokken is gaan voelen bij de stad.”

Data om nu alvast te noteren
14 december: officiële opening van het jubileumjaar met een pianoconcert van de gebroeders Jussen.
16 december: jubileummarkt waar allerlei deelnemers hun plannen voor Culemborg 700 presenteren.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via info@culemborg700.nl