Boogh Culemborg

Ineens heb je twee levens: één voor en één na de val

Wim en Marijke Kardol hebben hun internationale groothandel in fruit nét verkocht als alles verandert: Wim valt van een ladder en loopt hersenletsel op. Ineens zijn er twee levens: het leven voor en het leven na de val. 

Wim Kardol heeft niet-aangeboren-hersenletsel, (NAH) zoals dat heet. Hersenletsel ontstaat dan na bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte of hersentumor. Het kan iedereen, op elke leeftijd overkomen. Het is onzichtbaar maar heeft een grote impact op het leven van Wim, zijn vrouw en hun kinderen. “Mensen begrijpen het vaak niet,” vertelt Marijke. “Aan Wim zie je niets en dan zeggen sommigen: “Iedereen vergeet wel eens iets”. Of ze praten juist óver Wim waar hij bij zit. Wim vindt dat moeilijk.” Wim beaamt dat: “Mijn verstand is niet verdwenen, maar het verwerken van informatie en plannen gaat niet meer zoals vroeger.”  

Op zoek naar wat je wél kunt
“Thuiszitten is niks voor mij. Ik ging me overal mee bemoeien terwijl dingen mij zelf niet lukten, waardoor ik me uitgeschakeld voelde.” In het UMC hoorden Wim en Marijke over Boogh, een plek waar mensen met hersenletsel overdag terecht kunnen. Je ontmoet er lotgenoten en je gaat op zoek naar wat je wél kunt. “Mensen met NAH zijn heel gevoelig voor prikkels. Bij Boogh zorgen we voor rust en structuur”, vertelt Marijke Verkade van Boogh. “Er is veel ruimte voor creativiteit en gesprekken. We wijzen elkaar respectvol op positieve groei. Het is een proces.” 

Boogh helpt bij de acceptatie
“Doordat ik bij Boogh ben, ben ik gelijkmatiger geworden. Dat heeft mijn vrouw en mij geholpen bij de acceptatie. Nu kan ik ook de positieve dingen zien: ik heb ontdekt dat ik kan schilderen.” Ook voor Marijke is het een oplossing dat Wim twee of drie dagen per week naar Boogh gaat. “Hij heeft het er naar zijn zin en ik kan dingen blijven doen die ik leuk vind en die te druk voor hem zijn, zoals shoppen en op stap gaan met de kleinkinderen.”
 

Foto vlnr: Marijke Verkade (trajectbegeleider Boogh), Marijke en Wim Kardol 

Boogh Culemborg
Behandeling en begeleiding van mensen met hersenletsel en hun naasten.
Constantijnlaan 2, Culemborg
di, wo, vr 9:30 – 16:00 uur
boogh.nl
085 – 40 14 795