Burgerinitiatieven

Initiatiefrijk volkje, die Culemborgers

Culemborgers zitten vol met goede ideeën. Of het de vrijstadmentaliteit is of de vruchtbare klei, het zorgt in ieder geval voor veel levendigheid. Zo zijn bijvoorbeeld Werk aan het Spoel en De Gelderlandfabriek ontstaan door ideeën van inwoners. Maar het kan ook om kleinere initiatieven gaan, zoals Tango For You en Levensverhaal.

Dat er door deze initiatieven betrokkenheid tussen bewoners ontstaat, maakt ze nog waardevoller. De gemeente ziet dat ook. Daarom is er de mogelijkheid om een beetje hulp te krijgen. Financiële hulp, maar een goed idee kan ook geholpen worden door mensen met elkaar in contact te brengen, door kennis te delen of het helpen regelen van vergunningen. Collin Stolwijk is wethouder en hij is er erg enthousiast over deze burgerinitiatieven. “Ik geloof hier heel erg in,” zegt hij. “Het weerspiegelt de energie en het enthousiasme van de mensen en dat heeft een grote meerwaarde voor de stad. Het is mooi dat de gemeente met een kleine bijdrage het realiseren van de plannen een zetje kan geven.”

Heb jij zo’n idee voor de stad? Dan kun je daarmee terecht bij het Initiatievenloket.

Gemeente Culemborg
Initiatievenloket
initiatief@culemborg.nl
0345 – 477 700
www.ikhebeenideevoorculemborg.nl

 

Tango For You
Jan van Dongen en Yvonne Weeber zijn twee van die initiatiefnemers. Zelf begonnen zij nog maar kort geleden met tangolessen. Inmiddels is hij voorzitter en zij pr-medewerker van Tango For You, een stichting in oprichting om Argentijnse tango in te zetten voor het verbeteren van welzijn en gezondheid in Culemborg en omstreken. Dat legt Jan even uit: “Tango is een heel sociaal gebeuren en een heel makkelijke manier om andere mensen te ontmoeten. Het kan mensen uit een isolement halen, of het nu gaat om singles, senioren, jongeren of mensen met dementie.” Van het Initiatievenloket kregen zij een financieel steuntje. Daarmee kunnen ze de stichting oprichten en een  start maken.

Jan en Yvonne kunnen enorm gepassioneerd vertellen over de tango. Warme woorden voor de tangodocent Roberto Rizzo en ontzag voor Ellen Verhagen, ’the founding mother of tango in Culemborg’ zoals Jan haar noemt, omdat zij 10 jaar geleden de Argentijnse tango naar Culemborg heeft gehaald. En dat gaan ze vieren.  Op 10 december is er ’s middags een tangoconcert in de Gelderlandfabriek waar iedereen wordt uitgenodigd om de tango te komen ontdekken. Danservaring is niet nodig. ’s Avonds is er  een workshop en tangosalon voor meer geoefende dansers. Dit feest is meteen de aftrap voor nog veel meer activiteiten van Tango For You.

www.tangoforyou.nl

 

Levensverhaal
Loes van Baaren, Sandra van Ommering en Els van Heijst zijn de stuwende krachten achter het initiatief waarbij ouderen hun levensverhaal kunnen laten opschrijven. Een mooie manier om terug te kijken op je leven, gebeurtenissen een plek te geven of te delen met familie. Het project is vier jaar geleden gestart door ElkWelzijn maar stopte toen de subsidie ophield. “Wij waren als schrijvers aan het project verbonden en wilden het heel graag doorzetten,” vertelt Els. “Nu organiseren wij het zelf: het vinden van vertellers, werven van sponsoren en het zoeken naar schrijvers. De bijdrage van het Initiatievenloket is meer dan welkom.”

Een belangrijk onderdeel in het voortraject is de training die de schrijvers krijgen. Loes legt uit: “Het kan bijvoorbeeld heel emotioneel worden, dus omgaan met afstand en nabijheid is heel belangrijk.” Loes, Els en Sandra zijn alle drie ervaren in zorg en welzijn en delen zo in de training hun kennis en ervaring.

In september start steeds een nieuwe groep. Twaalf schrijvers en vertellers worden aan elkaar gekoppeld en gaan een half jaar samen aan de slag. Soms iedere week, soms een keer per twee weken. In mei worden de boeken gedrukt en in juni is de feestelijke presentatie. Wat er in de boeken staat blijft tussen de verteller en de schrijver. De verteller bepaalt wie zijn of haar levensverhaal mag lezen.

Facebook: Levensverhaal Culemborg

 

Op de foto van links naar rechts:
Yfke Kirchner (verteller), Noor van Loveren (schrijver), Monique (Tango for You), Jan van Dongen (Tango for You), Els van Heijst (Levensverhaal), Collin Stolwijk (wethouder gemeente Culemborg)