Initiatievenloket: ook voor duurzame ideeën

Heb je een goed idee of een voorstel voor de stad, dan kan de gemeente Culemborg je daar misschien wel bij ondersteunen. Dat kan door financiële steun, maar ook door je in contact te brengen met anderen. Heb jij zo’n idee voor de stad? Dan kun je daarmee terecht bij het Initiatievenloket. Wethouder Collin Stolwijk is enthousiast over dit initiatievenloket: “Het is mooi dat inwoners op deze manier hun passie kunnen inzetten voor de stad. Burgerinitiatieven zijn vaak goede ideeën die echt iets toevoegen en waar veel mensen iets aan kunnen hebben. De gemeente kan dan nèt dat beetje hulp geven om het idee ook echt te realiseren.”

Gemeente Culemborg
Initiatievenloket
initiatief@culemborg.nl
0345 – 477 700
www.ikhebeenideevoorculemborg.nl

 

Het kan om heel uiteenlopende ideeën gaan: praktische of sociale, en ook heel duurzame ideeën, zoals de volgende twee voorbeelden.

 

Vers uit de tuin

Gerdien Dijkstra houdt van moestuinieren. Lekker op je knieën in de modder, zaaien, verbouwen en aan het einde oogsten en zelf opeten. Een groter genoegen is er voor haar bijna niet. Maar als je een moestuin hebt, heb je soms ineens heel veel van iets. Veel sperziebonen, of een hele stapel courgettes. Je buren zien je alweer aankomen en zelf wil je niet weken lang dezelfde groenten eten. Zo ontstond bij Gerdien het idee om een soort marktplaats te hebben voor je eigen groente en fruitoogst. Samen met Monique Boere en Hadewich Hoekstra Vers uit eigen Tuin Culemborgwerd het idee uitgewerkt tot Vers uit de Tuin. Het werkt als volgt: heb je bijvoorbeeld een bos rabarber over, dan maak je daar een foto van, je geeft aan wat de prijs is (of dat het gratis is) en wat de uiterste datum is om het af te halen. Die gegevens upload je op de mobiele website waar anderen dan op kunnen reageren.

Het is lekker lokaal, milieuvriendelijk, anti-verspilling en daarmee een heel duurzame manier om aan gezonde verse groenten en fruit te komen, ook voor mensen met lage inkomens of voedselbanken. Bijkomend leuk effect is de sociale connectie die zo ontstaat. En dát is waarom de gemeente dit interessant vindt en er de kosten voor wil dragen. Zo kunnen de groente en fruit-delers en de afnemers zonder extra kosten gebruik maken van de website. Gerdien is van plan om Vers uit de Tuin ook in andere plaatsen op te zetten.

De pilot gaat deze lente van start. Ben je moestuinder en wil je groente en fruit uit eigen tuin delen? Of ben je nieuwsgierig naar de oogst van je buurtgenoten en wil je dit gaan afnemen? Bekijk vanaf de lente wekelijks het aanbod op versuitdetuin.nl

 

Schone Lucht Culemborg

Weg uit het drukke Utrecht, naar het frisse Culemborg. Dat was het plan van Saar en haar gezin. Fijn nieuw huis, gezellige nieuwe buurt, maar helaas ook nieuw: hoofdpijn en last van de luchtwegen. De rook van de houtkachels en openhaarden van de nieuwe buren bleek de oorzaak van Saar’s klachten. Een flinke tegenvaller.

Houtvuurtjes zijn wel gezellig, maar niet goed voor de gezondheid of het milieu. Ze veroorzaken heel veel fijnstof. Om je een beeld te geven: een uur hout stoken is even vervuilend als wanneer je met een vrachtwagen van hier naar Parijs rijdt. Saar heeft toevallig meer gezondheidsklachten door de rook dan de meeste mensen, maar houtvuurtjes zijn dus eigenlijk ongezond voor iedereen. En dan heb je een lastig probleem. Om een houtvuur hangt een zweem van gezelligheid. Hoe vertel je iemand dat het beter is dat niet meer te doen?

Saar bleek niet de enige die hiermee zat. Samen met nog vijf bezorgde vaders en moeders vormde ze het initiatief Schone Lucht Culemborg. Doel: opkomen voor de gezondheid van de kinderen om een schone aarde te kunnen doorgeven. Ze willen verhalen verzamelen, klachten ook, voorlichting geven en met heel veel mensen praten. Het initiatievenloket gaf hen de mogelijkheid om flyers te maken en deze te verspreiden. Zelf denkt Saar dat het een lange weg is. “Het is een ingewikkeld probleem, want gezelligheid kun je mensen slecht afnemen. Maar over twintig jaar zal het de houtkachel net zo vergaan als de sigaret. Want eigenlijk kun je het gewoon niet maken.”

Volg de Facebookpagina : Schone Lucht Culemborg