dubbelinterview voetbalvoorzitters

Je mag iedere wedstrijd verliezen, maar niet van elkaar

voetbal-2
foto: jord visser

Voorzitters van voetbalclubs kennen we vaak alleen van de televisie. Beetje norse types, die zichzelf vooral belangrijk lijken te vinden. Maar dat slaat zeker niet op Jan Schaap en John Maassen, de voorzitters van Vriendenschaar en Focus ’07. Heel verschillende mannen. Jan wint met zijn innemende lach makkelijk veel mensen voor zich, terwijl  John meer een manager is, snel en met een doel. Maar allebei zijn ze toegankelijk en open.

Tekst: Susanne Binnekade

Ze kennen elkaar goed, blijkt al snel. De relatie is heel vriendschappelijk. “Maar”, verzekeren ze ons, “op sportief vlak gaat het er wel fel aan toe.”  Beide clubvoorzitters zijn er van overtuigd dat je iedere wedstrijd mag verliezen, zolang  je maar niet van elkaar verliest. Die gezonde rivaliteit beperkt zich meestal tot het voetbalveld, want de leden zitten vaak gewoon bij elkaar in de klas of kennen elkaar van het uitgaan. Hoewel er altijd koppige types zijn die bij de ander in de kantine nog geen biertje zullen drinken.

Meidenvoetbal
Het gaat goed met de beide voetbalclubs. Ze hebben ieder zo’n 1000 leden en dat aantal groeit gestaag. Focus krijgt veel aanwas van jonge spelers uit de wijk Parijsch en bij beide clubs heeft vooral de meidentak de laatste jaren een flinke groei doorgemaakt. Dat is heel erg leuk, vinden ze allebei, alleen al omdat het een heel ander soort gezelligheid geeft in de kantine. Maar het is ook wennen, want meiden laten zich niet op dezelfde manier coachen en trainen als jongens.

Het biertje na afloop bij de barbecue is heel belangrijk


Sport verbroedert
Er vindt regelmatig overleg plaats over allerlei gemeenschappelijke zaken, zoals de relatie met de gemeente, onderhoud van de terreinen en omgang met de vrijwilligers. “We zoeken elkaar steeds vaker op, want je kunt elkaar goed versterken door kennis te delen of door samen in te kopen,” vertelt John.  Net zo waardevol zijn de sportieve uitnodigingen die over en weer gaan, zoals laatst voor het 24-uurs toernooi van Focus.

Voetbalouders
“Vrijwilligers zijn heel belangrijk, ” vertelt Jan. “Verenigingen als de onze draaien op vrijwilligers en gezinnen vormen daar een belangrijk deel van,” gaat John verder. ” Steeds vaker hebben ouders de neiging om ’te consumeren’, ze droppen hun kind bij de club en hebben geen tijd of zin om een bardienst te draaien, maar zo redden voetbalverenigingen het niet.”  Jan springt in vertelt hoe Vriendenschaar de ledenparticipatie het komende seizoen een prikkel wil geven: door een team een financiële  beloning in het vooruitzicht te stellen als alle diensten vervuld zijn. “Dat bedrag is dan vrij te besteden, maar moet ten goede komen aan het team.”

Ambitie
Focus en Vriendenschaar hebben allebei de ambitie om het voetbalspel naar een hoger niveau te krijgen. Vriendenschaar werkt al lang met een jeugdbeleidsplan waarin ook de jongste jeugd begeleid wordt door gekwalificeerde trainers, en dat werkt. Focus is hier een paar jaar geleden mee begonnen, en het heeft zo’n tien jaar nodig voor je daar echt resultaat van ziet. Het idee hierbij is om de eigen jeugd door te laten stromen naar het 1e elftal.

‘Vriendenschaar je bent mijn glorie’

En dan het clublied. Het Clublied van Vriendschaar klinkt bij iedere thuiswedstrijd van het eerste elftal en dat is een mooi moment. Jan Schaap zingt het even voor. Zo’n clublied is een goed idee, vindt John Maassen. “Focus bestaat volgend jaar 10 jaar, wie weet is dat een mooie gelegenheid er een te schrijven.” Ideeën zijn welkom!

Foto: John Maassen (l) van Focus ’07 en Jan Schaap van CVV  Vriendenschaar