LEK route: Goilberdingerpad

Rivierengebied op zijn mooist

De Lek en zijn uiterwaarden bij Culemborg zijn fantastisch voor wie zelf wil ervaren hoe mooi het rivierengebied eigenlijk is. Het gloednieuwe Goilberdingerpad is daarvoor heel geschikt. In ieder jaargetijde prachtig, maar in de lente misschien wel op zijn mooist. Met dijken vol bloemen, hazen die elkaar in weilanden achterna zitten en de geur van bloeiende meidoorns. Startpunt is fort Werk aan het Spoel, maar ook de aanlooproute is de moeite waard. Die is vanaf het NS station door de oude binnenstad van Culemborg naar de Veerpont en dan linksaf langs de oevers van de Lek door de Baarsemwaard naar het fort.

Tekst en fotografie: Stefan Claessens

De Lek heeft hier veel bochten waardoor het water niet overal even snel stroomt. Ook overstromen uiterwaarden soms, en op een ander moment is het er juist heel droog. Het is deze dynamiek die ervoor zorgt dat de natuur hier zo gevarieerd en bijzonder is.

In de Goilberdingerwaard is na het hoge water van 1995 door natuurontwikkeling veel moois ontstaan. De dijk moest versterkt worden met klei en zand uit de directe omgeving en door de inkomsten hiervan kon landbouwgrond omgevormd worden in natuur. De klei en zandwinning heeft plassen opgeleverd waar veel watervogels leven. Op eilandjes broeden nu visdieven en zelfs kluten. Door begrazing is een heel kruidenrijke vegetatie verschenen. Langs de waterkant staat veel kattenstaart en harig wilgenroosje. Hogerop veel wilde peen, gewone rolklaver, agrimonie, kattendoorn, kruisdistel, heelbaadjes en jacobskruiskruid. Al deze bloemen vormen in lente en zomer een kleurrijk landschap waar ook veel soorten vlinders en andere insecten op af komen.

Dit voorjaar is een wandeling over fort Everdingen mogelijk. In het fort is nu een bierbrouwerij met een proeflokaal gevestigd. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie evenals de Diefdijk. Deze dijk is een soort langgerekte uitkijktoren door het landschap. Typisch dat oude bebouwing alleen aan de Zuid-Hollandse kant van de dijk te vinden is. De dijk is namelijk gebouwd om bij overstroming van de hoger gelegen Betuwe, het lager gelegen weidegebied van Zuid-Holland te beschermen.

De wandeling is in twee richtingen gemarkeerd met groene stickers. De route is een ronde van 15 km. met mogelijkheden om te verkorten of te verlengen. Ook kun je overstappen naar andere Klompenpaden via de pont bij Culemborg of via het Liniepontje (van mei – september). De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Stevig en waterdicht schoeisel wordt aanbevolen. Zie: www.klompenpaden.nl en www.uiterwaarde.nl/pontjes/neder-rijn-lek/liniepont.