LEK route: Het lege land

Wandeling van Culemborg naar Geldermalsen

Het is vandaag een prachtige late herfstdag. Buien en felle opklaringen wisselen elkaar in hoog tempo af, de ene na de andere regenboog is te zien en de laatste blaadjes aan de bomen geven het landschap spectaculaire kleuren. Het is net alsof de natuur zich nog een keer van zijn kleurigste kant wil laten zien voor de grijze winter definitief toeslaat.

Een fantastisch moment voor een wandeling door de eenzame en lege komgronden van de Betuwe tussen Lek en Linge. Deze wandeling zit vol verrassingen. Net buiten Culemborg moeten we onder het spoor door via het melkbrugje. Die is ontstaan bij de aanleg van de spoorlijn. Boeren moesten met hun vee nu eenmaal van weilanden aan de ene kant terug naar de boerderij kunnen om het vee te melken. Vervolgens lopen we de Vretstrooi in. Gekke naam voor een nieuw natuurgebied aan de rand van Culemborg. Hier zijn populierenbossen en grienden midden tussen de uitgestrekte weilanden.

Bij de Zeedijk lopen we via de Bisschopsgraaf het gebied van de Regulieren in. Wat een leegte! Er zijn hier plekken waar je rondom geen enkel huis of boerderij ziet. Het lijkt wel één uitgestrekte wildernis van slootjes, bruggetjes, kanalen, weilanden, grienden, moeras- en populierenbossen. Het is hier heerlijk struinen. En dat in de Betuwe!

En dan is er als finale van deze wandeling een slinger door de Mariënwaerdt. Door die slinger is de route natuurlijk in te korten als je hem te lang vindt. Maar als je de route loopt zoals we hem voorstellen zul je verrast worden door alles wat je tegenkomt. Van een boerderij met een oude bierkelder die je kunt bezoeken, tot prachtige notenbomen- en beukenlanen op het landgoed. En natuurlijk de mogelijkheid voor koffie met taart bij de Stapelbakker.

De wandeling van NS station Culemborg naar NS station Geldermalsen is 20,7 km lang.
Kijk hier voor een uitgebreide routebeschrijving

Tekst en fotografie: Stefan Claessens