Verdronken bos

LEK Route: Verdronken bos en Waterlinie

Wandelen van Houten-Castellum naar Culemborg

Als je met de trein ergens naar toe reist om weer terug te lopen, dan beleef je de route twee keer. Een keer in een rechte streep door het landschap en dan langzaam kronkelend terug naar het begin. En kronkelen doet deze route, van een Vinex wijk door een verdronken bos en langs forten van de waterlinie naar de uiterwaarden van de Lek.

tekst en foto’s Stefan Claessens

De wijk Houten-Castellum is geïnspireerd op het Romeinse verleden dat hier nog in de ondergrond zit. De wijk is in de vorm van een Castellum gebouwd en je loopt over bruggen langs leuke kleurrijke huizen aan het water. Je verlaat Houten via de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Het verdronken bos is rond 2000 omgevormd tot een waterberging bedoeld om een teveel aan regenwater tijdelijk te kunnen opslaan. De bomen konden niet tegen zoveel water en gingen dood. Er is sinds 2014 een vlonderpad door het bos zodat deze bijzondere plek goed te overzien is.

Het kanaal dat je na het bos volgt is een inundatiekanaal. ‘Inunderen’ betekent ‘onder water zetten’. Precies waar de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar het kanaal onderdeel van is, voor bedoeld is. Door een 5 km brede strook land tussen Muiden en de Biesbosch onder water te zetten, kon de vijand het achterliggende land (het rijke westen van Nederland) niet bereiken. Deze waterlinie is aangelegd tussen 1815 en 1940 en omvatte 50 forten op strategische plekken in de linie. Werk aan de Korte Uitweg is zo’n fort. Daar is nu een leuk theehuis gevestigd, perfect voor een stop tijdens deze lange wandeling. Op het fort bevind zich ook een heel mooie natuurcamping.

Aan de Lek ligt nog Fort Honswijk (en aan de overkant fort Everdingen). Vanaf de Lekdijk is het mogelijk om een groot deel van de route naar het veer van Culemborg door de uiterwaarden te lopen die hier prachtig natuurlijk en soms heel breed zijn. Van april tot oktober mag je ook door de Steenwaard lopen. Vroeger was deze uiterwaard in gebruik bij boeren maar sinds 2001 is het een natuurgebied. Er zitten hier veel vogels, maar ook kikkers, padden en hazen. Vanaf mei is het  mogelijk om het Liniepontje naar de overkant (richting Fort Everdingen of Werk aan het Spoel) te nemen. Let wel goed op de dagen waarop dit Liniepontje vaart.

De wandeling van NS station Houten Castellum naar NS Station Culemborg is 17 km lang. Voor een uitgebreide routebeschrijving kijk op: https://www.ns.nl/dagje-uit/wandelen/waterlinie-culemborg.html

In ieder LEK Magazine proberen wij een andere wandel- of fietsroute in de omgeving uit. Kijk op Ontdekken voor  meer routes