Blink Culemborg

Leren doe je overal, niet alleen op school

Bert gaat wekelijks met de leerlingen struinen. Samen op pad. De natuur in bij de Lek, of in de buurt van de school. En als ze dan toch buiten zijn, ruimen ze meteen het zwerfafval op dat ze tegenkomen. Een leuke manier van lesgeven, want leren doe je overal.

Op Blink doen ze het net even anders dan op andere basisscholen. Rekenen, lezen, taal en schrijven is natuurlijk de basis, maar daarnaast leren de kinderen veel over zichzelf en hoe ze goed met anderen en hun omgeving omgaan.

Water als lesmateriaal
Bert is begeleider op Blink. “In de ochtend leren de kinderen basisvaardigheden en ’s middags kiezen zij zelf iedere zes weken een nieuwe workshop waarin verschillende onderwerpen samenkomen.”Bij een workshop over water leren kinderen bijvoorbeeld over oceanen, topografie, waterverbruik en over plastic soep. Leerlingen kwamen op het idee om te onderzoeken hoeveel plastic afval er op school geproduceerd wordt. Zij gingen op zoek naar plastic in prullenbakken en maakten van alle vondsten een kunstwerk.

Samen het schoolplein ontwerpen én aanleggen
Een andere workshop is ‘de schoolkring’. Hierin zitten een begeleider en vijf of zes kinderen. Toon is daar één van. “Ik vind het leuk om samen te overleggen en mee te beslissen.” In de schoolkring worden afgewogen besluiten genomen: of er een nieuwe grasmaaier moet komen, of waar het schoolreisje heen gaat. Toon legt uit: “Je moet dan aan veel dingen denken. Het mag niet te ver zijn, en voor iedereen moeten er leuke attracties zijn.” Ook het nieuwe schoolplein is zo samen met de kinderen ontworpen. Welke materialen heb je dan nodig en welke kun je opnieuw gebruiken? De stoeptegels van het oude plein konden gebuikt worden om de nieuwe arena te bouwen. Samen met ouders is het plein daarna aangelegd, want op Blink doen ze veel samen. Ouders, kinderen en begeleiders, ze hebben allemaal veel inbreng.

Een kijkje nemen op Blink? Er is open dag op zaterdag 17 maart van 13:00 t/m 15:00 uur.

Blink
Jan van Riebeeckstraat 9, Culemborg
0345 523 698
www.blinkschool.nl