Jutterseiland De Meent

Leuke dingen doen in de vakantie

Vier je vakantie lekker in de buurt: je hoeft niet lang te reizen om er even helemaal uit te zijn. LEK heeft een paar fijne vakantietips voor je. Veel plezier deze zomer!

 

In een bootje over de Linge
Picknickmand mee, fijn gezelschap en je hebt een topdag! Huur een bootje voor een dag en je hebt een Lingevaren minivakantie langs het weelderig groen van de Linge. Willem Verbeek van Lingevaren verhuurt boten waar je met z’n tweeën tot maximaal negen personen mee op pad kunt. Voordeel: je hebt geen vaarbewijs nodig en je kunt een boot, een sloep of een boot met ingebouwde barbecue huren voor een dagdeel of een dag. Het vertrekpunt is bij het terras van restaurant Rustwat in Rhenoy. Willem legt je vooraf goed uit hoe de boot werkt én hij heeft leuke routes met tips voor onderweg. Wat denk je van even aanleggen bij het bierbrouwerijtje in Heukelum, of de plek waar je de zon het mooist kunt zien ondergaan? 

Lingevaren | Lingedijk 16 Rhenoy | lingevaren.nl | 06-29903056  

 

Landgoedfair: het goede buitenleven 
Flaneren op de fair: zonnehoedje op, zomerse jurk of pantalon aan – en genieten maar. Marienwaerdt Landgoedfair 2018Op de Landgoedfair op Heerlijkheid Mariënwaerdt kun je gezellig rondneuzen tussen de vele kramen met originele artikelen voor in en om je huis, bijzondere kleding en accessoires. Hippe foodtrucks presenteren hun verse, huisgemaakte en biologische producten op het foodfestival ‘Samen genieten’. Met workshops, demonstraties en activiteiten voor alle leeftijden heeft iedereen een mooie dag uit. 

Landgoedfair | wo 15 t/m zo 19 augustus 10:00 – 18:00 uur | Heerlijkheid Mariënwaerdt | ’t Klooster 5, Beesd | landgoedfair.nl

 

 

Costa aan de Lek
In de achtertuin van Parijsch, op 10 minuutjes fietsen vanaf het centrum, vind je Fort Werk aan het Spoel. Je kunt Werk aan het Spoeler chillen, wandelen, buitenspelen en ontmoeten. Bekijk een bunker van binnen en een bomvrij gebouw van boven. Kom vogels spotten, picknicken in het gras of borrelen op het terras van Caatje aan de Lek. Bezoek het vrolijke korenfestival Buitengewoon Zingen op 17 juni (gratis). Of SPOEL op 2 september, een laid-back festival met fijne bandjes, theater en poëzie is leuk voor het hele gezin. Of ga mee met de gidsen voor de spannende excursie ‘Lek in de Verdediging’ op 18 augustus of 15 september. Het is een plek waar je je nooit verveelt. 

Werk aan het Spoel | iedere dag tot zonsondergang vrij toegankelijk | Goilberdingerdijk 40, Culemborg | werkaanhetspoel.nl 

 

Lekker hakken
Beeldhouwen in steen midden in de uiterwaarden, met uitzicht op de Lek en de voorbijvarende boten. Anneke WesselsBeeldhouwer Anneke Wessels geeft deze zomer in juni, juli en augustus workshops voor iedereen die op ontdekkingstocht wil gaan in de wereld van steen: voor beginners en gevorderden. Of je nu één of meerdere dagen komt beeldhouwen, je steekt veel op en maakt je eigen unieke beeld. Want echt, iedereen kan het leren, zeker van Anneke.
Je kunt zelf kiezen hoeveel dagen én op welke dagen je komt beeldhouwen. De lessen zijn op 27 juni t/m 1 juli, 25 t/m 29 juli en 15 t/m 19 augustus van 10:00 – 17:00 uur en ze gaan allemaal door.  

Atelier Anneke Wessels | Goilberdingerdijk 40, Culemborg | annekewessels.nl | 06-49860575  

 

 

Steek je vinger in de pap en luister naar verhalen van weeskinderen van vroeger en nu!
In het Elisabeth Weeshuis Museum maak je een spannende ontdekkingsreis. Enge beestjes zoeken in het Weeshuis Museumweeskinderbedje en het dan weer netjes opmaken. Lopen met een blok aan je been, verkleed als weeskind. Door de zalen dwalen waar de weeskinderen vroeger aten, naar school gingen en sliepen. Het kan allemaal in het echte, oude Culemborgse weeshuis uit 1560.
Beleef en ontdek het in het Elisabeth Weeshuis Museum!  

Speciale tentoonstellingen deze zomer:
Mijn stad Mijn schat. T/m 2 september laten Culemborgers zien welke schat uit de stad zij koesteren en vertellen waarom.
Zie jij wat ik zie? 7 t/m 30 september is er een fototentoonstelling te zien met werk van leerlingen Lek en Linge en KWC, een educatief kunstproject van LekArt festival. 

Elisabeth Weeshuis Museum  | openingstijden: di t/m zo van 11:00 – 17:00 uur | Herenstraat 29, Culemborg  | weeshuismuseum.nl
 

 

Grieks eten van Knossos
Om goed in de vakantiestemming te komen hebben wij Grieks Restaurant Knossos de recepten van een paar zomerklassiekers ontfutseld. Laat je het liever aan een echte Griekse kok over? Dan kun je lekker bij Knossos zelf gaan eten. Deze zomer krijgen LEK-lezers hun dessert gratis.  

Grieks Restaurant Knossos | openingstijden: di t/m zo vanaf 16:30 uur | Herenstraat 44 | 0345-521055 | restaurantknossos.nl 

LEKkere korting 
Dineer je in Grieks Restaurant Knossos, dan krijg je één dessert per persoon gratis. 
Geldig t/m 28 september 2018. 
Knip de bon uit LEK Magazine

 

GRIEKSE SALADE
3 grote tomaten – 1 komkommer – 1 ui – 1 groene paprika – 10 Kalamata olijven – 5 eetlepels olijfolie -200 gram feta – 2 eetlepels azijn – zout – 1 theelepel oregano. 

Tomaten en paprika wassen en in niet te kleine stukken snijden. Schil de komkommer en snij in plakjes. Ui schoonmaken en in halve ringen snijden. Dit in een slakom doen. Olijfolie en azijn erover gieten, zout erover strooien. Alles goed met twee vorken door elkaar schudden, zodat de olijfolie, de azijn en het zout goed verdeeld worden over de salade. De feta in het midden boven op de salade leggen en daarover wat oregano strooien. 

TZATZIKI
500 gram Griekse yoghurt – 1/2 komkommer – 3 teentjes knoflook – verse dille – witte azijn – olijfolie peper & zout. 

Rasp de komkommer boven een vergiet. Strooi een klein beetje zout erover en laat uitlekken. Meng ondertussen de geperste knoflook met de dille en yoghurt en voeg wat gemalen peper toe. Voeg tot slot een flinke scheut olijfolie toe en 50 ml witte azijn of iets meer naar smaak. Roer alles goed door elkaar en laat de smaken intrekken door het enige uurtjes in de koelkast te zetten. 

 

 

Schatzoeken in de Kasteeltuin 
Wist je dat er vroeger in Culemborg een kasteel heeft gestaan? Een echt groot kasteel met een gracht en een kasteel culemborgophaalbrug. In de kasteeltuin kun je opgravingen zien, en hoe dik de muren waren. Er is een kleine expositie over eten. Waaruit dronk de kasteeldame? En hoe aten de bedienden? In de tuin kun je zelf ook zoeken naar scherven en er is een schandpaal. Voor echte boeven… 🙂 

Kasteeltuin Culemborg | t/m 29 september iedere zaterdag van 13:00 – 17:00 uur, vrije toegang | Lange Meent 11, Culemborg | kasteeltuinculemborg.nl 

 

 

Jutterseiland
Lekker apenkooien op het nieuwe Jutterseiland in de Meent. Het speeleiland van boomstammen is een Jutterseiland De Meentklauterparadijs met o.a. een uitkijktoren en tokkelbaan. Het ligt in het water en je komt er niet zomaar op: alle stoere jutters nemen de trekpont of de loopbrug. Maar je kan ook via het strandje.  

De Meent Jutterseiland | vrij toegankelijk tussen 9:00 – 21:00 | Klassenburgerstraat 5a, Beusichem | facebook: jutterseiland