Macho’s hebben ook wel eens klachten

“Ik heb altijd bewust veel op de werkvloer gewerkt. Dat vind ik belangrijk, want op die manier kom je erachter waar echt de verbeterpunten zitten.” Elmar Dekker heeft zowel het voorkomen van een professor met zijn lange gestalte en nonchalant kapsel als dat van een ambachtsman. “Dat vereist afstemming, kunnen communiceren met managers én met rouwdouwers. De mensen die ik help op de werkvloer zijn vaak niet echt praters.”

Stoel op de juiste hoogte
Het bedrijf van Elmar heet Kinova en houdt zich bezig met bewegingstechnologische innovatie. ZZP-ers kunnen bijvoorbeeld bij hem terecht voor werkplek optimalisaties waardoor de productiviteit toeneemt. Je stoel en bureau op de juiste hoogte zetten hoort daar natuurlijk bij. Maar het advies gaat verder, Elmar kijkt naar het gehele werkproces. En dat is maatwerk, “Ook in een kantoor waar tientallen mensen werken is elke werkplek uniek. Elk individu is anders.”

Hoe kun je  mens en product zo goed mogelijk op elkaar afstemmen?

Op de werkvloer, van de Stadsschouwburg van Utrecht tot CB (voorheen Centraal Boekhuis) komt Elmar verschillende uitdagingen tegen. Bij CB heeft Elmar de sorteerlijn ergonomisch doorgelicht. Er  bleken geen echte knelpunten te zijn. Maar na analyse van de stappen van werknemers zijn er wel verbeterpunten gevonden om het proces sneller en soepeler te maken. Een onverwachte verbetering die nu wordt getest.

Door de machocultuur heen prikken
“Onder mensen die fysiek werk doen, kan soms een machocultuur heersen, zo van ‘dat tillen we wel even op’.” Dan is het een uitdaging om daar doorheen te prikken. “Die mensen klagen niet, maar met doorpraten kun je wel bij de klacht komen.” Het gaat bij zijn adviezen altijd om de optimale afstemming van mens en product. Doordat processen minder belastend en soepeler worden ontwikkelen mensen vanzelf minder klachten. Dat helpt de werkgevers natuurlijk ook omdat de productiviteit toeneemt, maar het gaat Elmar in zijn advies alleen om de werknemer. Dan volgt de blijheid van de werkgever vanzelf.

Kinova (Elmar Dekker)
www.kinova.nl
info@kinova.nl
06 – 54 31 72 45