Nog 10 jaar en dan kunnen we Hofleverancier worden 

Alleen de oude foto’s aan de muur verraden dat deze moderne optiek al 90 jaar bestaat. Bij Merkx zijn ze trots op hun geschiedenis en hun bijdrage aan de opkomst van de optometrie in Nederland.

Laurens-Jan Merkx is de derde generatie Merkx in de winkel. De laatste paar jaar runt hij deze samen met zijn vrouw Eva. “Ik vind het ontzettend leuk dat wij al zo lang bestaan,“ vertelt ze. “ Ik vind het echt bijzonder dat opa Merkx een van de eerste opticiens in Nederland was.”
Opa Merkx had een drogisterij op de hoek van de Varkensmarkt en de Prijssestraat. Waren je ogen niet best, dan ging je naar de oogarts voor een recept en koos je bij hem uit vijf modellen een brilletje. Tante Rita nam later de drogisterij over en Laurens-Jan’s vader Jan de optiek.   

Diploma’s en bakkebaarden
In de winkel pronkt het opticien-diploma van Opa Merkx uit 1929. Daarnaast foto’s met momenten uit de geschiedenis van Merkx Brillen. Zoals die van een tweejarige Jan Merkx aan de hand van zijn moeder voor hun winkel.  Of de heropening van de optiek van Jan; duidelijk in de jaren 70, te zien aan de kleding en de bakkebaarden.    

Het begon met ziekenfondsbrilletjes
Jan Merkx heeft veel voor het vak betekend. Hij was niet alleen een van de eerste contactlensspecialisten in Nederland, hij is ook grondlegger van de opleiding voor optometristen. Die betekende een verbetering van de oogzorg. Het vak is Laurens-Jan dan ook met de paplepel ingegeven. “De medische kant van optometrie heeft mij altijd aangesproken,” vertelt hij. “Het is een nieuw vak en de praktijk blijft groeien.” En dat doen Laurens Jan en Eva samen met hun medewerkers. Sommigen van hen werken er al 45 jaar. De familietraditie wordt bij Merkx in ere gehouden.  

Merkx
Varkensmarkt 15, Culemborg
0345 – 520 000
merkxbrillen.nl