MyWheels

Ook met een ov-jaarkaart moet je wel eens naar Kesteren

Eigenlijk hebben we met elkaar veel te veel auto’s. Dat is niet goed voor de portemonnee, niet voor het milieu en ook niet voor parkeerplekken. Aan Tamar Kopmels ligt het niet, want zij heeft geen auto. Tenminste, meestal niet. Tamar is al ruim tien jaar klant van MyWheels, een autodeel-service waarbij  je betaalt voor het gebruik van een auto, niet voor het bezit.

MET EEN DEELAUTO HEB JE EIGENLIJK MEERDERE AUTO’S TEGELIJK
“Tot zo’n 12 jaar geleden had ik niet eens een rijbewijs,” vertelt ze, “Ik ben zelf opgegroeid in een gezin waar we heel bewust géén auto hadden.” En eerst hadden zij en haar man nog geen kinderen en werk dat makkelijk te bereiken was met het openbaar vervoer. Geen auto en geen rijbewijs waren geen probleem.” “Maar ik moet nu voor mijn werk regelmatig naar Zeeland of Groningen en als we met twee kinderen van boven de twaalf naar mijn zus in Zutphen moeten dan is de NS veel duurder.” Dat rijbewijs heeft ze nu, maar een fulltime auto nog steeds niet. Met een deelauto heeft ze eigenlijk meerdere auto’s tegelijk. Een kleinere voor woon-werk verkeer, of ze reserveert een grotere voor een vakantie met de kinderen.

“Gebruik wordt belangrijker dan bezit”

MENSEN DIE OPENSTAAN VOOR VERANDERING
Jos Emons van Visscher2Go beaamt dat gebruiksgemak en kostenbesparing een belangrijke motivatie zijn voor mensen om gebruik te maken van autodelen. Het schoner milieu speelt daarbij de doorslaggevende rol.  Is autodelen dan niet meer iets voor de grote stad? Jos weet dat dat niet zo is. “Ook hier heb je mensen die openstaan voor verandering en de voordelen van een deelauto begrijpen.” Zijn klanten komen niet meer alleen uit Eva Lanxmeer.

ZELFS EEN CABRIO RESERVEREN
“Een auto is steeds minder een statussymbool” vertelt Jos. Desondanks bestaat het aanbod deelauto’s lang niet alleen uit saaie grijze-muizen auto’s. Tamar rijdt meestal in een modieuze Cactus, al is dat voornamelijk omdat ze alleen automaat rijdt. Zelf maakt het haar niet zoveel uit waar ze in rijdt vertelt ze, “Maar ik zag laatst dat je in Culemborg zelfs een cabrio kunt reserveren. Dat wilde mijn man dan toch wel eens doen.”

Fotobijschrift: Jos Emons en Tamar Kopmels in de gele Cactus

tekst: Erwin Fisser
foto: Jord Visser

Meer informatie over MyWheels en deelauto’s
in Culemborg vind je op www.visscher2go.nl