Buurtpanel-Bouwdorp

Over 2,5 uur staan hier een heleboel kinderen…

Na maanden voorbereiden staat alles klaar voor het Bouwdorp: een tweedaags vakantiefeest waar 160 kinderen in teams strijden om het mooiste houten bouwwerk. Er staan tenten voor het zagen, knutselen, eten, EHBO en als topstuk: een hele grote stapel hout. 120 kuub om precies te zijn. En dan brandt al het hout de nacht van tevoren af…

 Om 7.30 uur staat Anneke Hooijer samen met de vijf andere bestuursleden op het zwartgeblakerde terrein. “We keken elkaar aan en dachten allemaal hetzelfde: over 2,5 uur staan hier een heleboel kinderen…” Afblazen is dus geen optie. Ze besluiten zo min mogelijk aandacht te besteden aan de brand en alles op alles te zetten voor nieuw hout. Een oproep op Facebook wordt gedeeld door ouders, politie en brandweer. “Nooit gedacht dat het zo snel viral zou gaan,” glundert Anneke. “Of we even op de 3FM ochtendshow wilden?!”  

Vrachtwagens en bakfietsen
Het heeft resultaat: vrachtwagenchauffeurs draaien hun stuur om en de telefoon staat roodgloeiend. Anneke ziet de pallets aankomen: van links op de dijk een grote volle oplegger en van rechts uit de woonwijk een bakfiets met daarin een kind dat roept: ‘We komen pallets brengen!” Iedereen helpt mee. “Echt fantastisch om zo letterlijk de kracht van samenwerken te zien.” Om 11 uur kan het bouwen alsnog gewoon beginnen.  

Veerkracht
Wat is de kracht van het Bouwdorp? Anneke: “Veerkracht! Als alle neuzen dezelfde kant op staan kun je in korte tijd enorm veel bereiken.” Het Bouwdorp betekent veel meer dan alleen timmeren. Voor kinderen is het een plek om meer zelfvertrouwen op te bouwen, te leren samenwerken en creatieve oplossingen te bedenken. Ze ervaren dat als je goed samenwerkt, het onmogelijke toch mogelijk kan worden. Bij de prijsuitreiking is uiteindelijk iedereen even trots, de kinderen, de 50 vrijwilligers en het bestuur: “We hebben het samen gefikst!” 

Het Bouwdorp Culemborg vindt jaarlijks plaats in de eerste week van de zomervakantie en wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Buurtpanel. Ook een maatschappelijk project dat financiële steun kan gebruiken? Ga naar buurtpanelculemborg.nl en meld je aan.