Samen tot iets moois komen

Kunst van keramiek maken ze. Geen kunst om alleen maar naar te kijken, ook om te gebruiken, verschillende soorten schalen, theezakjesschaaltjes, lichtjeshouders en nog veel meer. Neville, 31 jaar, en zijn collega’s hebben het druk op dit moment, want op 8 april openen de kunstenaars van Syndion hun expositie bij Van Der Wal Interieurs.

Neville werkt bij DiSyn in Bon Vie, één van de dagbestedinglocaties van Syndion voor mensen met een beperking. “Ik hou van het samenwerken dat we hier doen,” vertelt Neville. Hij wijst naar een collega: “Patrick maakt de schalen van klei met een mal, en ik ontwerp de tekeningen die er in glazuur op moet komen.”

Keramiek en folklore
Het thema van de expositie is ‘folklore’ en daarom zijn het afbeeldingen van vlaggen van verschillende landen, zoals Zuid Korea en Kenia. Neville kiest een vlag die hij zelf mooi vindt. Zijn ontwerpen worden steeds ingewikkelder. De eerste schalen kregen nog vlaggen met rechte lijnen, later werden de vormen rond, en nu is hij bezig met de Palestijnse vlag waar een boom op staat. Op aanwijzing van Neville plakt begeleider Sandra het ontwerp op de schaal, waarna iemand anders gaat glazuren. ” Zo wordt het echt een product van ons samen,” zegt Neville met enige trots.

Samen iets moois maken
Bij DiSyn doet iedereen mee. Zo worden de sterke punten van alle cliënten  ingezet om samen tot deze expositie te komen. Er is geen tijdsdruk, het gaat niet om verkoop en niemand hoeft iets te doen waar hij of zij geen zin in heeft. Het gaat erom dat je samen tot iets moois komt. Als je werkt met keramiek en glazuur gebeurt het wel eens dat iets anders uitpakt dan de bedoeling was. Samen beoordelen ze dan of het mislukt is of juist geslaagd, want de kwaliteit moet goed zijn.

De expositie is van 8 april – 13 mei te bezichtigen. Tijdens de opening op 8 april vanaf 14.00 uur en op 17 april (2e Paasdag) zijn de kunstenaars aanwezig.

Van Der Wal Interieurs
Techniekweg 8
4143 HV Leerdam

Facebook: OutsiderArt Syndion