seks en moord in de achtertuin

Seks, moord en bedrog in de achtertuin

We zien soms van die boeiende natuurfilms van de BBC, waar je prachtige inkijkjes krijgt in het leven van dieren en planten. Daar komen bizarre zaken naar voren over hoe dieren leven. Dat is een kwestie van doden of gedood worden, van moord, seks, list en bedrog. Dat gaat vaak over Verwegistan: Azië of Zuid-Amerika. Maar ook hier in het rustige Culemborg komt dat voor, zelfs bij u in de achtertuin of balkon.

Bijvoorbeeld: “op een zaterdag in september, op klaarlichte dag, vond voor het slaapkamerraam in de wijk Voorkoop te Culemborg een steekpartij plaats waarbij één slachtoffer is gevallen. Hij heeft zeker tien steekwonden opgelopen en de kans dat hij het overleefd is nihil”.

Tekst en fotografie: Kars Veling

In de bloemknoppen van klimop zaten op dat moment redelijk volgroeide rupsen van het boomblauwtje. Dit

Boomblauwtje Kars Veling
Boomblauwtje komt graag in Culemborgse tuinen

fraaie blauwe vlindertje komt verspreid door Culemborg voor en plant zich regelmatig voort op de klimop in tuinen. Zo ook in onze tuin op de Voorkoop en door het slaapkamerraam was de rups prima te bekijken. Op een gegeven moment zat er een ander insect op de rups, die met een lange legboor duidelijk zichtbaar de rups doorstak. Het was een sluipwesp. Bij elke steek werd een eitje van de sluipwesp in de rups gedeponeerd. De rups, die al vrij groot was, zal waarschijnlijk binnenkort gaan verpoppen, maar de larven van de sluipwesp zullen deze van binnenuit opeten en in plaats van een vers boomblauwtje zullen er nieuwe sluipwespjes uit de pop komen.

Er is zeker geen sprake van een incident, maar je kunt spreken van georganiseerde misdaad op de Voorkoop. Zo hadden in het bijenblok zorgzame bijen de hele zomer kamertjes gemaakt en daar eitjes in gelegd. Bijna elk van de honderd gaatjes waren netje gevuld en afgedicht met klei of blad. Een grote sluipwesp had dit ook ontdekt en boorde met zijn flexibele, dunne en zeer precies werkende legboor door de klei heen en legde haar eigen eitjes op de larven van de bijen. Ze deed dit uren lang en op verschillende dagen. Er zijn diverse van die parasieten en ook de prachtig gekleurde goudwespen kun je zo bezig zien. Zo’n bijenblok is trouwens geweldig. Je helpt er de bijen mee en bovendien is het de hele zomer een continue soap. En die solitair bijen die in dat lok komen zullen en kunnen zelfs niet steken dus je hebt er helemaal geen last van.

Een bijenblok is een stuk hout waarin gaatjes zijn geboord. Door verschillende boren te gebruiken krijg je grotere

Mannetje tronkenbij sleurt vrouwtje uit gaatje om met haar te paren
Mannetje tronkenbij sleurt vrouwtje uit gaatje om met haar te paren

en kleinere gaatjes en ieder gaatje heeft haar eigen bijen die er gebruik van maken. Van april tot september kun je dan genieten van het gezoem en gevlieg, maar ook van boeiend gedrag. Zo zie je bijen die te lui zijn om zelf het materiaal te verzamelen om hun gaatjes dicht te maken en die stelen het gewoon van de buurman. Ook zie je mannetjes die zo op seks belust zijn dat ze vrouwtjes uit hun gaatjes trekken en er mee naar beneden vallen in een ultieme poging met haar te paren.

Zo hoef je niet voor de TV te zitten om natuurdocumentaires te zien, maar beleef je het in je eigen achtertuin.

De Natuur- en Vogelwacht Culemborg (NVWC) zet zich al meer dan 40 jaar in voor natuurstudie, natuurbescherming en voorlichting over de prachtige natuur die we hier bij Culemborg hebben. Ze organiseert excursies, kampen en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Er is een jeugdgroep die regelmatig op pad gaat in onze omgeving en er zijn werkgroepen die wilgen knotten en nestkasten maken, ophangen en controleren, maar ook die bepaalde soortgroepen aandacht geven zoals vogels, zoogdieren en insecten. Voor meer informatie: www.nvwc.nl.