Verbinding in beweging

Verbinding in beweging, het lijf wil gehoord worden

Marieke weet waar ze het over heeft als ze zegt dat veel mensen zo veel ‘in hun hoofd’ zitten dat ze hun lijf vergeten. Ze heeft het zelf meegemaakt. Druk bezig met een wetenschappelijke carrière negeerde ze de signalen die ze van haar lichaam krijg. Een beetje pijn, een beetje stijfheid. Dat gaat wel over. Totdat ze op een gegeven moment haar nek niet meer kon draaien. 

Een jaar lang was ze bezig met een massagetherapeut om de verbinding met haar lijf weer goed te krijgen. En tegelijk met haar spieren kwamen ook haar gevoelens los. ‘Interessant’ dacht ze en haar analytische brein wilde daar meer van weten. Ze volgde een opleiding aan de Akademie voor Massage en Beweging in Amsterdam, maar behield haar fulltime baan en kreeg prompt een burnout. Een tweede harde les die haar helpt om haar eigen cliënten nu beter te begrijpen en begeleiden. 

Aanraking is een eerste levensbehoefte
“Ik pretendeer niet te weten hoe ik een ander moet helpen,” vertelt ze “een behandeling is iets wat je samen doet. Je zoekt samen naar manieren waarop iemand weer meer ruimte en kracht kan ervaren. En verbinding met zichzelf”. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar Marieke staat met beide voeten stevig op aarde. “Er is heel veel onderzoek gedaan naar ‘aanraking’. Voor baby’s is het een eerste levensbehoefte, maar ook volwassenen kunnen niet zonder. En er is ook veel bekend over de helende effecten van massage. Ook als onderdeel van een ziekenhuisbehandeling”  

Een behandeling is iets wat je samen doet.

Hoofd, hart en buik
Marieke is geen fysiotherapeut die pijn wegneemt. Haar aanpak kan prima naast dat van bijvoorbeeld een fysiotherapeut bestaan. “Pijn kun je ook onderzoeken. Hoe is iets ontstaan? Wat wil je lijf je vertellen?” Marieke wordt gedreven door nieuwsgierigheid. Hoe zitten mensen in elkaar. “De mooiste momenten vindt ze wanneer iemand na een behandeling zegt, ‘wat heerlijk, ik voel ineens weer dat ik een lijf heb.’” Daarom heet haar praktijk Verbinding in Beweging’, door te bewegen komen hoofd, hart en buik weer in contact. Hoe dat precies werkt blijft verrassend. “Ik ben nog steeds op onderzoek, ook naar mezelf.” 

STREAMER: ”. 

INFOBLOKJE: 

Verbinding in Beweging
www.verbindinginbeweging.nl