Verduurzamen van bestaande woningen is andere koek

De tussenwanden zijn net geplaatst in de showroom aan de Anthonie van Diemenstraat. Vader en zoon Eddy en Jordy van Kouwen openen hier eind mei hun bedrijf in duurzame energiesystemen.  

Trots kijken ze rond. “Daar komt de warmteshop waar je in een woonkamer-setting kunt ervaren hoe infraroodverwarming werkt. En daar komt de demonstratie voor slimme energie-opslagsystemen en hier bouwen we een voorbeeld huis met verschillende zonnepanelen en kun je zien hoe deze op het dak gemonteerd worden,” wijzen ze.  

Een systeem dat past bij je wensen 
Eddy van Kouwen heeft altijd voor internationale bedrijven op het gebied water- en energiebesparing gewerkt. Toen hij vorig jaar zijn eigen huis wilde gaan verduurzamen merkte hij dat dit nog niet eenvoudig is. “Als je van het aardgas af wil, moeten de radiatoren en leidingen geschikt zijn voor de zogeheten lage temperatuur verwarming. En bij een bestaande woning, zoals ik heb, is dat niet het geval. Dan moet je je hele infrastructuur wijzigen en kunnen de kosten hoog oplopen. Een warmtepomp is een goede optie voor nieuwbouw, maar niet zomaar 1,2,3 geschikt voor ons jaren 80 huis.” Eddy ging zoeken naar een duurzaam energiesysteem dat past bij zijn huis en zijn wensen. “Zo kwam ik via een tip van Jordy op volledig elektrisch verwarmen op basis van infrarood en zonne-energie.” En dat was ook meteen het begin van het bedrijf van vader en zoon Van Kouwen.  
 
Alles in huis 
Afgelopen september begonnen Eddy en Jordy met alle voorbereidingen voor hun Solar Experience Center. Naar beurzen, op zoek naar samenwerkingspartners, financiering en een bedrijfspand. “En de juiste diploma’s, vult Jordy aan. “Want met zonnepanelen bouw je eigenlijk een energiecentrale op je huis, dat moet zorgvuldig en veilig gebeuren.” Ze zijn inmiddels gecertificeerd, de taken zijn verdeeld en alles gaat in eigen beheer. Eddy adviseert, ook op gebied van financiering, en Jordy stuurt de montageteams aan. Zij kijken uit naar de opening: “Dan kunnen we onze droom gaan leven.” 

Solar Experience Center Midden-Nederland 
Anthonie van Diemenstraat 28C , Culemborg 
06-36 43 04 84
solarexperiencecenter.nlh