Voor iedere brugklasser een oudere broer of zus

Hebben huidige brugklassers tips voor kinderen die volgend jaar naar de middelbare school gaan? “Wees niet bang,” zegt Sofie, “er zijn genoeg mensen die je willen helpen.” “Leg je biologieboeken in je kluisje tot je ze nodig hebt, dat scheelt een zware tas,” tipt Minke, en: “in het begin heb je heel weinig huiswerk.”

Om de overstap van de basisschool naar de middelbare school makkelijker te maken, heeft het Koningin Wilhelmina College leerlingenmentoren. “Een paar jaar geleden merkten we dat het fijn is voor een brugklasser om ‘een oudere broer of zus’ op school te hebben,” legt conrector Jozette Verheijen uit. “Iemand die net even een paar jaar ouder is en de weg op school goed kent.” Zo is het idee voor leerlingmentoren ontstaan. Nu heeft iedere havo en vwobrugklas een paar leerlingen uit de vierde klas h/v die de hen helpen met praktische zaken, zoals het vinden van de weg tijdens de eerste schooldag, maar ook met meer persoonlijke dingen die je niet snel met een leraar bespreekt.

Ze begrijpen hoe je je als brugklasser voelt
In de eerste weken van het schooljaar worden er speciaal activiteiten georganiseerd zodat de brugklassers elkaar snel beter leren kennen. Een introductiemiddag op ’t Wilgje, het Groentjesfeest en een brugklaskamp. Die leerlingmentoren helpen bij de organisatie. Dat kost wat tijd en daarom kan niet iedereen leerlingmentor worden. Je moet wel goede cijfers halen en een spraakzame type zijn dat makkelijk contact maakt.  Luiza is er zo een, en zij vertelt dat vooral tijdens het kamp er lange gesprekken gevoerd worden die over van alles gaan, maar óók over welke jongens de meisjes leuk vinden. Bram heeft het liever over technologie en virtual reality. “Daar kun je met leraren niet echt over praten, omdat ze iets ouder zijn.”

 

Koningin Wilhelmina College
Beethovenlaan 1
4102 BM Culemborg
0345-639050
www.kwc-culemborg.nl