LEK route: Wandelen door eeuwenoud wandelgebied

Marleen Grommers is landschapsfotograaf en kent alle wandelpaden van Culemborg op haar duimpje. Voor LEK Magazine kiest zij elke keer verrassende wandelroutes.

Eeuwenoud wandelgebied

Ver voor zonsopgang trek ik de deur van mijn huis dicht en loop richting de rivier de Lek. De stilte buiten is aangenaam en het is bijna windstil.

Langzaamaan komt het dierenleven op gang, een merel fluit. Ik ben inmiddels vlak bij de bocht op de Beusichemsedijk als de zon bijna tevoorschijn komt. Ze kondigt zich aan met prachtig, oranje licht. Nu dringt ook het eerste geluid uit de mensenwereld tot me door.

In de verte, vanuit Wijk bij Duurstede, zie ik een indrukwekkend oud zeilschip aankomen. Een perfect fotomoment ontstaat. Onverwacht. Zoals wandelen door het landschap van Culemborg telkens weer onverwachte momenten met zich meebrengt.schip marleen

‘Laat je zondagse schoenen thuis’

Twee wandelroutes door eeuwenoud wandelgebied lopen over deze bijzondere bocht van de Beusichemsedijk. Bij helder weer reikt het uitzicht hier tot de Heuvelrug en zie je de sluizen van Wijk bij Duurstede, de veerpont bij Beusichem en de kerktorens van Werkhoven en Cothen.

Het startpunt van beide routes is bij Het Rondeel, een rijksmonument dat omstreeks 1640 werd aangelegd als wandelpark. De wandeling begint dus op een plek waar de 15de-eeuwse wandelaar je al voorging!

De rode route (zie plattegrond) loopt door De Plantage. Dit stadspark werd in 1850 ontworpen door Louis Paul Zocher, ook architect van het Amsterdamse Vondelpark. Onderweg passeer je de oude begraafplaats van Culemborg. De Achterweg en de Lange Dreef zijn middeleeuwse toegangswegen.

De blauwe route loopt deels over ongeasfalteerde paden op en rondom Het Rondeel. Het kan hier modderig zijn zodat het dragen van ‘zondagse schoenen’ wordt afgeraden. De route loopt langs Huize de Bol en over landgoed de Ankerwaerdt.

Honden mogen hier grotendeels los lopen en er staan onderweg vele bankjes om even op te gaan zitten.

Kijk voor een uitgebreide beschrijving van beide routes op de site van Het landschap van Culemborg. Geniet van dit prachtige landschap!

www.hetlandschapvanculemborg.nl