Wat wil je later worden?

Als puber heb je wel andere dingen aan je hoofd dan aan de toekomst denken. Later is van oude mensen. In het huidige schoolsysteem is het belangrijk om op tijd je eigen talenten en interesses te ontdekken. Studiehoppen kan niet meer, en een loting om op een opleiding te komen is binnenkort ook verleden tijd. Voor steeds meer opleidingen moet je kunnen motiveren waarom jij daar geschikt voor bent. Met een mooie cijferlijst ben je er nog niet en daarom beginnen leerlingen op de middelbare school al aan hun portfolio.

Leren voor een beroep in de echte wereld

Op het KWC hebben ze daar verschillende manieren voor. Op het VMBO Allround krijgen de leerlingen vanaf de 1e klas al beroepsgerichte vakken aangeboden, allemaal op het gebied van dienstverlening. Tijdens deze lessen over gastvrijheid, horeca, presenteren, ondernemen en wellness ontdek je welke kwaliteiten je hebt en of je het talent hebt om in een bepaalde beroepsgroep te gaan werken. “Zo weten ze veel beter waar ze goed in zijn en kunnen ze meer doordacht een MBO opleiding kiezen. Daardoor is de kans op succes groter,” vertelt Liesbeth van Stratum,  teamleider van het VMBO op het KWC. Zij is zo’n  gedreven docent die een school bijzonder maakt.

Ondernemend leren
Tjalling Smittenberg is één van de drijvende krachten achter projecten om leerlingen ook kwaliteiten te laten ontwikkelen die niet in het reguliere lesprogramma aan bod komen. Organiseren en ondernemen bijvoorbeeld. “Brugklassers zetten met ‘Jij de Baas’ een actie op om geld in te zamelen voor een goed doel, en tweedeklassers organiseren een ‘Werelddiner’ waarbij ze op bezoek gaan bij verschillende culturen. VWO’ers maken daar dan een mini-documentaire over en op het VMBO zetten ze een eigen reisbureau op,” legt Tjalling uit. “Daarnaast is er het Entrepenasium ,” vult hij aan, “dat biedt geïnteresseerde en goed presterende leerlingen de mogelijkheid om een persoonlijk ondernemerstraject te volgen.”

Koningin Wilhelmina College
Beethovenlaan 1
4102 BM Culemborg
0345-639050
www.kwc-culemborg.nl