hulpdienstendag Culemborg

We beginnen om 9 uur met een aanrijding

“De koninklijke marine komt, Duitsland komt met een auto en een motor, collega’s uit Polen. Er is een politiehelikopter een blusboot en een voertuig van de ME…” Sander Smit heeft zoveel te vertellen dat hij soms bijna geen tijd meer heeft adem te halen. Sander werkt bij de politie in Culemborg en organiseert met de gemeente Culemborg en de brandweer de open dag hulpdiensten

Geen macho dag
Op de open dag zie je veel politie, militairen en brandweer maar het wordt geen macho dag. “We zien ‘hulpdiensten’ heel breed,” legt Sander uit “Ook bijvoorbeeld sleepdiensten, de reddingsbrigade en het gemeentegroen zijn aanwezig om materieel te tonen en demonstraties te geven.” Alle deelnemende diensten hebben hun eigen redenen om aanwezig te willen zijn. Sommigen zijn op zoek naar personeel, zo komt de Koninklijke Marine met een complete Roadshow voor om jongeren te laten beleven wat hun werk inhoudt. anderen willen graag dichter bij de burger staan. De luchtmacht zal bijvoorbeeld met een Cougar komen en demonstreren hoe ze waterzakken (de Bambi bucket) vullen in de Lek. “Dat geeft veel lawaai, maar als mensen weten hoe dat in zijn werk gaat en waarom het nodig is, dan wordt veel minder overlast ervaren. 

Netwerken
Zo’n open dag organiseren kost veel tijd. Is dat niet zonde? Volgens Sander niet. Behalve dat je jezelf presenteert aan de burger is het ook een uitstekende plek om te netwerken en van elkaar te leren.” De diensten presenteren zich niet alleen aan de burger, maar ook aan elkaar. En als je elkaar dan later nog eens nodig hebt, dan is het toch makkelijker als je weet wie je dan kan bellen om het snel op te lossen. Of als je weet wie er een oplossing heeft bedacht. 

Lekker fietsen
De open dag hulpdiensten wordt georganiseerd langs de Lek, met hulp van de verenigingen daar. De firma Sanderse heeft terreinen beschikbaar gesteld. Maar het wordt wel druk, zo’n 15.000 bezoekers worden verwacht. Automobilisten die van verder komen leiden we naar een speciale parkeerplaats waar pendelbussen gaan rijden. Maar Sander adviseert om vooral te voet of met de fiets te komen als dat enigszins kan. En kom ook bijtijds kijken. De dag begint al om 9 uur met een demonstratie van een live aanrijding en wat er vervolgens bij de afhandeling komt kijken, auto’s motoren en helikopters. “Daar kom je normaal gesproken nooit bij,” vertelt Sander enthousiast, “gelukkig maar.”

De open dag hulpdiensten vindt plaats op 13 oktober van 9.00 – 15.00 uur. Dit jaar op en rond de Veerweg, niet de Triosingel.