Vrisjtad Energie Warmtekeuze Culemborg

Weet jij al hoe jij jouw huis gaat verwarmen als er geen aardgas meer is?

Het einde van het aardgastijdperk is in zicht. Koken en stoken met aardgas is nu nog dagelijkse kost, maar dat gaat ècht veranderen. Het gebruik van fossiele brandstoffen is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Daarom besloot de regering onlangs om zo snel mogelijk van het aardgas af te gaan, om zo de CO2 uitstoot terug te dringen.

Gelukkig zijn er alternatieven: wind, zon en aardwarmte kunnen prima ingezet worden om onze huizen en ons kraanwater te verwarmen. Maar daarvoor moet er wel veel veranderen; bij de netbeheerders, in jouw straat en in jouw huis. En dat gaat gebeuren, niemand ontkomt eraan: In Culemborg zijn in 2040 alle huizen al van het aardgas af.

Culemborgers moeten kiezen
Het betekent nogal wat. Iedere huiseigenaar moet kiezen voor een nieuw warmtesysteem. Kies je samen met je wijk voor een collectieve voorziening zoals een warmtenet? Is een individuele warmtepomp beter? Of bouw je met je buurt een eigen energiecentrale? Een pasklare oplossing is er niet; die hangt af van je woonsituatie en je type huis, maar ook van de kosten en welk comfort je wilt. Al deze keuzemogelijkheden maken het juist zo ingewikkeld.

Hulptroepen
Vrijstad Energie en de gemeente Culemborg gaan helpen bij dit proces. Gerwin Verschuur is van Vrijstad Energie. Hij is er al langer mee bezig: “Het is een belangrijke en niet te vermijden keuze met veel impact in je directe leefomgeving en er is veel geld mee gemoeid. Juist daarom is het belangrijk dat de Culemborgers zelf mee kunnen beslissen. We weten dat het geen eenvoudige opgave is. Vanaf dit voorjaar gaan wij bijeenkomsten organiseren om alle vragen en alle mogelijkheden helder te krijgen. 2040 klinkt ver weg, maar we moeten hard aan de slag.”

Het is goed om er nu al over na te denken, want wat doe je als je je cv ketel moet vervangen? Neem je nog een nieuwe of is een warmtepomp een beter idee? En is het slim om je huis te isoleren?

Laat je informeren en kom op 22 maart vanaf 20.00 uur naar de Gelderlandfabriek!

Warmtekeuze Culemborg
www.vrijstadenergie.nl